Özellikle İspanya'da ki ölümcül olayların içinde İsveçl çetelerin yer alması dikkat çekiyor. Avrupalılarla çok rahat uyum sağlayarak kendilerini gizlemeyi başaran İsveç merkezli suç çeteleri Avrupa'da da kan dökmeye ve şiddet sarmalı oluşturmayı sürdürüyor.

Bu yıl içinde Europol ve İspanya polisinin ortak operasyonları kapsamında yakalanan suçlular arasında İsveç vatandaşı olan çok sayıda çete üyesi yakalandı. İsveçli çeteler hakkında yeni yeni bilgi sahibi olan Avrupa polisi, İsveçli çetelerin işlediği bazı cinayetleri Kolombiya işi sandı. Olayların içinde İsveçlilerin yer aldığı tespit edilmesi onları da şaşırttı.

İspanya'nın turistik kenti Malaga'daki çeteleşme ve suç olaylarının içindeki İsveçli yoğunluğu dikkat çekerken, bir kilisenin önünde yaşanan infaz olayının arkasında da Malmö merkezli İsveç çetesi olduğu tespit edilmesi İsveçlilerin çete olaylarındaki durumunu ortaya koydu.

Malaga'daki Ulusal Polis Organize Suçlar Birimi müfettişi Alejandro: 

SJ'den Paskalya uyarısı SJ'den Paskalya uyarısı

Gündüz ortasında Katoliklerin milli bayram gününde kalabalığın içinde yapılan infaz olayını kartvizit vermek gibi değerlendirdi. "Bunu Marbella'nın ortasında güpegündüz yapabiliriz ve kimse bizi yakalamadan çeker gideriz." Diğer suçlulara mesaj gönderdiklerini belirtti.

Los Suecos İspanyolların İsveç imajını değiştirdi mi?

Halkın İsveç yaşam tarzına bakış açısı değişti mi bilmiyorum. Ancak polis, İsveç suç örgütlerinin potansiyel tehlikesini fark etti ve İsveç'te daha önce görmediğimiz bir gerçeği görmemizi sağladılar.

Marbella suçlular için önemli bir merkez

36 yaşındaki adamın kilisede vurulması, polise göre başka bir uyuşturucu taciri tarafından emredilen bir sözleşmeli öldürmeydi. Ödemeyle ilgili bir anlaşmazlığın ardından Los Sueco'nun ikinci cinayet kurbanı oldu.

Çete soruşturmasında yer alan Alejandro, onların başka örgütler adına sözleşmeli cinayetler ve borç tahsilatı yapmak için bir "oficina de cobro" örgütü kurduklarına ikna olduklarını söyledi.

Marbella ve tüm Malaga eyaleti, Avrupa'nın uyuşturucu kaçakçılığına adanmış suç çeteleri için önemli bir merkezdir. Marbella'nın Puerto Banús'taki lüks yat limanının yanındaki gezinti yolundan, sebeplerden biri çıplak gözle görülebilir:

Dünyanın en büyük esrar üreticisi Fas'ın konturları

"Yakınlık, bunu Avrupa'nın geri kalanında tüketilen hash'in büyük bölümleri için bir geçit haline getirir" diyen Alejandro, her şey Malaga eyaletine girmese bile, burada Marbella ve diğer yakın kasabalarda müzakere edildiğini söylüyor.

Sunshine Coast'ta faaliyet gösteren bir dizi mafyadan bahseden yetkili: İngiliz, Fransız, İtalyan, Hollandalı, Arnavut ve Ruslar. Marbella'nın 140'tan fazla farklı milletten oluşan kozmopolit karakteri, bir yabancı olarak dikkatlerden kaçmayı da kolaylaştırıyor.

Alejandro, "İsveçli veya Hollandalı bir komşunuzun olması garip değil, bu yüzden uyum sağlamak kolay" ifadeleri kullandı.

Lüks apartmanlarda yaşadılar

25 yıl polis olarak görev yapan ve 11 yıl boyunca, Sunshine Coast'taki turizm cennetinin ortasında organize suçla mücadele de yer alan Alejandro: İsveç'in suç çetesi Los Suecos'un diğer suç ağlarından farklı olduğunu söyledi. Marbella'da ve Estepona yakınlarındaki lüks apartman dairelerinde yaşadılar ve dikkat çekmediler dedi.

Editör: İsveç Gündemi