Europol başkanı Andžejus Roginskis, suçla mücadele kapsamında yaptığı değerlendirme toplantısında, "Organize suçla mücadele, yüksek para akışı, bankalara ve siyasi işlevlere sızma kapasitesi yüksek suçlulara öncelik verilmelidir" dedi.

Roginskis, "Bir gün kapınızı çalacağız" diyerek suç örgütlerine gözdağı verdi.

Geçen hafta, birkaç Avrupa ülkesinden polis, kuzey Avrupa'daki suç çetelerine karşı mücadeleyi keskinleştirmek için Stockholm'de toplandı. Toplantıya Ulusal Operasyonlar Dairesi İstihbarat Birimi ev sahipliği yaptı. Temsilciler arasında polis memurlarına ek olarak, mafya örgütlerinin derinlemesine bir resmini sunan araştırmacıların yanı sıra etnik ve aile temelli suç ağları da vardı.

Fransız yetkililerin ve Amerikan FBI'ın sırasıyla suçlular arasındaki şifreli mesajlara farklı şekillerde eriştiği son birkaç yıldaki operasyonlar sırasında uluslararası işbirliği çok önemli olmuştur. Yalnızca İsveç'te, Encrochat, Anom ve SkyECC şifreli hizmetlerinden alınan kanıtlarla yaklaşık yıllık 2.200 kişi hapis cezasına çarptırıldı.

Yeterli değil!

Stockholm'deki toplantıda tartışılan önümüzdeki mücadelede, odak noktası, uyuşturucu kaçakçılığı, kara para aklama ve büyük ölçekli dolandırıcılık yoluyla kurulan büyük sermayeye ve güçlü finansal kaslara sahip A-aktörler olarak adlandırılan kişiler olacak. Sosyal yardım parasını çeşitli şekillerde ödeyen yetkililer. Mevcut bir iç denetime göre, İsveç polisinin suçtan elde edilen paralarla ilgili çalışmaları bugün yeterince etkili değil ve bu nedenle kilit kişilere erişim sağlamak için geliştirilmelidir.

"Onlardan parayı alarak, ama aynı zamanda para kazanmalarını da zorlaştırarak, gerçekten suçlu aktörlere ulaşıyoruz" diyen Noa'nın istihbarat departmanı başkanı Linda H Staaf, suçla mücadelenin sadece kovuşturma ve hapis yoluyla olmadığını, farklı yöntemlerle çeşitli şekillerde mücadele edildiğinin altını çizdi.

İsveçli çeteler Europol listesinde

AB'nin kolluk kuvveti kurumu Europol'ün organize suç birimi başkanı Andžejus Roginskis, öncelikli kilit isimlerin kaçının olduğu gizli ama listede İsveçlilerin olduğunu doğruladı.

Roginskis, "Kesinlikle. İsveç'e bağlı bazı kişiler var" dedi.

Toplantıda ele alınan suçlarla ilgili: Encrochat ile aynı düzeyde bir başarı elde etmek için, suçlular yöntemlerini geliştirip mevzuattaki boşlukları kullandıkça, güncellenmiş mevzuat ve sürekli uluslararası işbirliği gereklidir. Ancak yeni ve gizli operasyonlar zaten devam ediyor dendi.

Roginskis, suç örgütleri endişeli ve stresli olmalılar. Çünkü bir gün o kapıyı çalacağız" diyerek çetelere gözdağı verdi.

Editör: İsveç Gündemi