Ancak sentetik nöronların geliştirilmesi, bu deneyden çok fazla daha fazlasını vaadediyor.  Yapay sinir hücrelerinin hasta hücrelerle yer değiştirerek yaraları ve hastalıkları tedavi edebileceği düşünülüyor.

PROTEZ, DOKU YA DA ORGAN YAPILABİLECEK

Sentetik nöronlar protez endüstrisini etkileyeceği gibi, ameliyatlarda da ziyan gören doku ya da organların yerine kullanılabilecek.
Sinir hücreleri ya da sinirler, hücreler arası veri (bilgi) ve uyarıların aktarılmasını sağlıyor. İletişimlerini kimyasal sinyaller vererek sinir taşıyıcıları  (neurotransmitters) ile gerçekleştirmekte olan nöronlar, bunu sinapslar üzerinden gerçekleştiriyor.

Aktarılan kimyasallar komşu hücre tarafından elektrik sinyallerine, başka bir deyişle ‘ aksyon akımı’na dönüştürülüyor. Bu da iletilerin aktarılarak çoğaltılmasına imkan sağlıyor. Bütün bu süreç, bir hücreden diğerine aktarılırken hızlı bir biçimde tekrarlanıyor.

İsveç Carolyn’s Instituted’de görev yapan bilim insanları, sinir hücresi oluşturmak ve bu süreci yapay yollardan geliştirmek için iletken moleküller ve polimerler kullandı.

Yapay nöronlardaki sensörler evvel kimyasal değişiklikleri saptadı , ardından da bunu iyonların dağılımını denetim eden elektronik bir pompa yoluyla hücre çeperleri gibi elektrik sinyaline dönüştürmeyi başardı. Elektrik akımı aynı biçimde başka hücrelerde de kimyasala, akabinde tekrardan elektrik akımına dönüştü.

ÇALIŞMANIN ‘MİNYATÜRLEŞMESİ’ GEREKİYOR

İleriki gelişmeler ve sürecin ‘minyatürleşmesi’, laboratuvar ortamında meydana gelen bu çalışmanın insan vücuduna da aktarılabileceğini gösteriyor.
Çalışmanın kafa araştırmacılarından Agn eta Richter-Dahlias, “Kablosuz iletişim teknolojisinin çalışmaya entegre edilmesiyle beraber , ilerki zamanlarda biyosensörlerin vücudun hiç bir bölgesine yerleştirilebileceğini düşünüyoruz. Yapay nöronlar böylece vücudun uzak bölgelerindeki sinirleri tetikleyebilecek” olacak şekilde açıkladı . Agn eta Richter-Dahlias, “Kendiliğinden duyarlılık gösteren ve iletim mümkün kılan ya da uzaktan kumandalı olacağı düşünülen yapay nöronların, gelecek araştırmalarda ve nörolojik hastalıkların tedavisinde yeni ve heyecan verici fırsatlar getirdiğini” de sözlerine ekledi.
Kaynak: sozcu

Editör: İsveç Gündemi