Her ikisi de İsveç'te covid-19'daki toplam ölüm sayısının bir tahminini hesapladılar ve tahminlerde ortak noktada buluştular.

Uno Wennergren "Benim hesaplamam, 10 bin ile 20 bin arasında kişi öleceğini söylüyor" dedi.

Anders Tegnell dünkü basın toplantısında gerek küresel, gerekse İsveç'teki can kayıplarıyla ilgili konuştuğunda, rakamların çok yüksek ve ölçeğin ne kadar büyük olduğu kousunda "anlaşılması zor" yorumunda bulundu.

İsveç'in tarihte ilk kez bir salgında bu kadar yüksek can kaybı yaşadığını belirten Tegnell, "2.500 ölüme yaklaşıyoruz, çok uzun zamandır başka bir hastalıkla görmediğimiz bir rakam" ifadeleri kullanmıştı.

Pandemi nasıl bitecek, kaç can kaybı yaşanacak?

İki bağımsız profesör daha uzun vadeli bir hesaplama yapmaya çalıştı. Teorik biyoloji profesörü Uno Wennergren ve matematik profesörü Tom Britton, İsveç ve diğer ülkelerdeki verilere dayanarak geleceğin durumunu hesapladı.

Her ikisi de İsveç'te 10 bin ila 20 bin kişinin öleceğini hesapladı.

Tom Britton, "Hesaplamanın hedef alt kısmına hem inanıyorum hem de umuyorum" diyerek daha fazla ölümlerin olmaması temennisinde bulundu.

"Rakamlar çok soyutlaşıyor"

Uno Wennergren bunun belirsiz bir tahmin olduğunu ancak ilk hesaplamalarının daha fazla ölüm gösterdiğini vurguladı.

Pandeminin ilk başladığı dönemlerde tahminin 20 bin ila 40 bin arasında olduğunu belirten profesör, mevcut duruma göre 10 ila 20 bin arasında bir ölüm yaşanacağı ve bunun tahminlerde eskiye nazaran daha iyi olduğunu ifade ederek, mevcut ivmenin yavaş yavaş düşmeye başladığını belirtti.

Devlet Epidemiyoloğu Anders Wallensten de hesaplamalar hakkında yorum yaptı.

"Her ölüm trajiktir ve bu rakamlar çok soyuttur, ancak diğer enfeksiyonlarla ilgili olarak bakılırsa, bunun ciddi bir olay olduğunu anlarsınız" ifadeleri kullandı.

Wallensten, ne kadar ölüm yaşanacağı hesaplamasıyla ilgili yorum yapmazken, "öncelikle şu anda durumla başa çıkmak için çalışıyoruz, odak noktası ölüm oranlarını hesaplamak değil, enfeksiyonun azalmasına neden olabilecek önlemlere odaklanmaktır" dedi.

Uzmanlar tarafından sunulan hesaplamalarda pandeminin bitmesi ile ilgili beklenen bir tarih ön görülmedi.

Editör: İsveç Gündemi