Basın toplantısında rehin tutulduğu dönemdeki yaşantısı ve serbest bırakılmasını anlatan Johan Gustafsson "yaşama şansını arttırmak için" Müslüman olmuş gibi davranmaya başladığını söyledi.
Sürekli kaçmak için fırsatlar kolladığını, ancak çölde yazın çok sıcak olduğunu belirten İsveçli rehine "Onlara İslama geçmek istediğimi söyledim. Fazla ümidim olmasa da bana zaman kazandırcak tek şeyin bu olduğunu düşündüm." diye konuştu.

Bundan sonra kampta daha rahat dolaşmaya başladığını belirten Gustafsson şöyle konuştu: 

"Onlarla birlikte dua edip, onlarla birlikte yemek yedim, onlar gibi davrandım. Bir cihatçı gibi değil, normal bir müslüman gibi hareket ettim. Bir zaman sonra onları tanımaya başlıyorsunuz. İçimden onların düşmanım olduğunu hissediyordum. Ama yapabileceğim bir şey varsa onu yapmalıydım ve yaptım.

"İslam hakkında bir şey bilmiyordum. Bu nedenle ne kadar inandırıcı oldum bilemiyorum. Bana gerçekten inanıp inanmadıkları konusunda uzun süre emin olamadım"

İsveçli Johan Gustafsson arkadaşları ile çıktıkları Afrika'da motorsiklet turunda Güney Afrikalı Stephen McGown ve Hollandalı Sjaak Rijke ile birlikte 2011 yılı Kasım ayında Mali'nin Timbuktu kentinde AQİM tarafından kaçırılmış, Sjaak Rijke 2015 Nisan'ında Fransız Özel Birliği tarafından kurtarılmış, Stephen McGown da geçen hafta serbest bırakılmıştı.
Editör: İsveç Gündemi