Küresel ısınmanın etkileri Dünya’mızı her geçen gün birazcık daha vuruyor. Yüksek ve engebeli yapısı ile bilinen İsveç’in en yüksek noktası olarak lanse edilen buzullarla dolgun Kebnekais Dağı’nın güney cephesi, temmuz ayı içerisinde yüksek sıcaklık nedeniyle 4 metre eridi. Bu gelişme sonrası ülkenin en yüksek dağı ünvanını kaybeden dağ, bir nevi küresel ısınmanın sembolü haline gelme potansiyeli taşıyor.

Dönem itibariyle garip bir şekilde sıcakların İsveç’i vurması ve kuzey gönder dairesinde deha orman yangınları çıkaracak seviyede bir ısı artışının gerçekleşmesi, kötüye gidişin bütün hızıyla devam ettiğini işaret ediyor. 18 Temmuz tarihinde bölge için rekor olan 26 dereceye ulaşan sıcaklıklar; ağustos ayında da etkinliğini sürdüreceğe benziyor. Ağustos ortalaması 14 derece olan bölgenin daha şimdiden 19 derecelik bir sıradan tutturduğunu söylemek gerekiyor.

Kebnekais Dağı’na dair devlete ait açıklamada bulunan Stokholm Üniversitesi Coğrafya Profesörü Gunhild Ninis Rosqvist, temmuz sonu çerçevesinde net yüksekliği 2 bin 96 metreye düşen güney cephesinin, kuzey cephesi ile arasındaki farkın açıldığını ve yaz sonunda yeniden yapılacak ölçümlerden parlak sonuçlar beklemediğini belirtti.

Kaynak : https://www.businessinsider.com/extreme-summer-melts-swedens-tallest-peak-kebnekaise-2018-8?utm_source=feedly&utm_medium=referral

Editör: İsveç Gündemi