Alınan yeni kararla birlikte 6 Şubat itibarıyla Türkiye ya da başka ülkeden İsveç'e girişlerde test sonucu istenecek.

Alınan kısıtlamalar ile ilgili değerlendirmeler sonucunda basın bilgilendirmesini Başbakan Stefan Löfven, İçişleri Bakanı Mikael Damberg ve Ulusal Polis Şefi Anders Thornberg yaptı.

Başbakan Stefan Löfven:

"6 Şubat Cumartesi itibariyle, İsveç'e seyahat etmek isteyen yabancı vatandaşların negatif bir covid-19 testi göstermeleri gerekmektedir. Negatif test sonucu olmadan ülkeye girilemeyecek ve testin genel bir kuralı olarak en fazla 48 saat önce alınmış bir test olması gerekiyor" dedi.

Test şartının istisnaları var.

"18 yaşın altındaki kişiler, İsveç'te yaşayanlar, ailevi veya insani nedenlerden dolayı yapılacak zorunlu seyahatlerde test sonucu aranmayabilir. 

Yönetmelik, işe ve sınırdaki yolcuları gereksiz yere zorlamayacak şekilde tasarlandı." diyen İçişleri Bakanı Mikael Damberg, onlar için özel kurallar var ifadeleri kullandı.

Yeni kurallar şimdi 6 Şubat Cumartesi günü yürürlüğe girecek ve 31 Mart'a kadar geçerli olacak.

İsveç'in atılan adımlarla ilgili geç kaldığı görüşü ile ilgili, Mikael Damberg, geç kalınmadığını gereklilik durumuna göre hareket edildiğini belirterek, yeni varyantların sınırlandırılması için atılan adımların bir gereklilik olduğunu belirtti.

Eski kısıtlamalarla birlikte İsveç'e girecek olan başka ülke vatandaşlarının PCR negatif test raporunu sunması gerekiyor ve bu testin 48 saati geçememesi şartı aranıyor.

Ulusal Polis Şefi Anders Thornberg, sınırı kontrol etmek için polisin daha fazla kaynağa ihtiyacı olduğunu söyledi.

"Kaynakları Finlandiya sınırına taşımamız gerekecek" diyen Anders Thornberg, "Norveç ve Danimarka sınırı zaten korundu" yorumu yaptı.

Norveç sınır kapılarına yeni süreçte askerin görevlendilmesi bekleniyordu. Ancak basın toplantısında buna dair net bir mesaj verilmedi.

Editör: İsveç Gündemi