1 Temmuz itibarıyla aşı olan herkes covid sertifikasını sipariş edebilecek.

Pandemi başladığından bu yana yurtdışı seyahatler başta olmak üzere, çok ciddi sıkıntılar yaşandı.

Salgının etkisi büyük, ancak aşıların olmaması nedeniyle ekonomilerin kısmende olsa canlı kalması için dünyanın birçok ülkesi bazı eksikliklere göz yumdu. Ancak şimdi aşıların gelişmesi ve covid ile mücadelede en etkili silah olmaları nedeniyle ülkeler, aşıya teşvik ve aşı olanların daha rahat hareket etmesi için alt yapıları tamamladı.

Enfeksiyonun yayılması azaldıkça ve daha fazla insan aşısını yaptırdıkça, birçoğu bu yaz yurtdışında bir hafta geçirmeyi planlıyor. İsveçli seyahat şirketlerinin tümü, charter gezileri için yüksek talebe tanıklık ediyor.

Tui'deki basın sorumlusu Eric Carlsson, "İlgi harika, birçoğu kaçmak için can atıyor" dedi.

Birçok ülke turizm sezonu nedeniyle kapılarını açtı.

Ancak hala uçuşlarda aşı olmayanlar için PCR testler ve bazı ülkelerde karantina kuralları bulunuyor. Dışişleri Bakanlığı birçok ülkeye seyahat için yeşil ışık yakmasına rağmen, ülkelere giriş yapmak için gerekenler farklı görünüyor.

Türkiye ve Yunanistan'a gitmek için tüm yolcular bir form doldurmalı, PCR testi negatif olmalı veya antikorlara sahip olmalıdır. Ama karantinaya gerek yok. Aynı kurallar İtalya'da da geçerli.

Pazartesi günü aşı olan herkes için açılan İspanya'da gezginler de karantinadan kaçınıyor. Aşılanmamış Avrupalılar için, ülkede tatil yapmalarına izin verilmesi için negatif bir antijen testi yeterlidir.

Aşı geçişleri kolaylaştırmalı

Umuyoruz ki korona geçiş kartları ya da aslında denildiği şekliyle covid sertifikaları bu yaz seyahat tutkunlarının güneşe çıkmasını kolaylaştıracak. Pasaportlar, yerel giriş kurallarının önüne geçmeyecek veya sahip olunması için bir gereklilik olmayacak, ancak lojistiği kesinlikle kolaylaştıracak.

Sertifikaları verecek olan E-sağlık kurumunun bölüm başkanı Annemieke Ålenius, yaptığı değerlendirmede "Covid sertifikalarına oldukça yüksek bir talep olacağına inanıyoruz, bu nedenle çalışması için farklı türlerde performans testleri yapıyoruz" dedi.

******

Korona pasaportu nasıl alınır?

1 Temmuz'da aşı pasaportlarının düzenlenmesinden sorumlu e-sağlık makamı, Covidbevis e-hizmetini hizmete açacak.

Yapılan tüm aşıların e-hizmete bildirilmesi bölgelerin sorumluluğundadır.

Aşı olan kişi yaklaşık bir hafta sonra e-hizmete giriş yaparak aşı pasaportunu sipariş edebilir. Zaten ilk doz alındığında aşı olduğunuzu gösteren belge alınabiliyor. Kanıt daha sonra otomatik olarak dijital posta kutusuna gönderiliyor.
Corona Pass'ler sonunda, negatif test yaptırdıysanız veya yakın zamanda covid-19'dan kurtulduysanız, kaç doz aşı aldığınızla ilgili bilgileri içerecektir. Ancak başlangıçta, İsveç kanıtları yalnızca aşı bilgilerini içerecektir.
Aşı geçişi sipariş etmek ücretsiz olacak.

Kaynak: E-sağlık otoritesi

***

Plan, dijital pasaportların 1 Temmuz'da siparişe hazır olması, ancak daha sonra yalnızca aşı olup olmadığına dair bilgileri içerecek. Ancak bu yaz sonunda, negatif test yapıp yapmadığınızı veya yakın zamanda korona geçirip iyileştiğinizi de gösterecekler.

"Aşılarla ilgili bilgiler Ulusal Aşı Kaydı'ndan gelir. Diğer bilgiler bir sicilde toplanmaz ve bu nedenle üretilmesi daha karmaşıktır." diyen E-sağlık otoritesinin basın hizmetinde Linda Zobal, şu anda üzerinde çalışıyoruz ve Ağustos ayında bitirmeyi umuyoruz yorumu yaptı.

e-kimlik için gereklilikler

İlk aşı dozunuzu aldıktan yaklaşık bir hafta sonra, e-hizmet covidbevis üzerinden aşı pasaportunuzu sipariş edebileceksiniz.

"Kanıtlar, kaç doz aşı aldığınızı gösteriyor" diyen Zobal, kaç dozun kabul edilmesi gerektiğine her ülkenin kendi karar vereceğini söyledi.

Giriş yapmak için bir e-kimlik gereklidir ve ardından kanıt dijital posta kutunuza gönderilir. Dijital posta kutusu olmayanlar için, sertifikayı kaydedip kendiniz yazdırabilirsiniz.

"E-kimliği olmayanların dahi covid sertifikası alabilmesi için çalışıyoruz" diyen Linda Zobal, hedefin 1 Temmuz'daki lansmanla bağlantılı olarak mümkün olan en kısa sürede bir çözüme sahip olabilmek olduğunu söyledi.

****

Dışişleri Bakanlığı'ndan yeşil ışık - seyahat edebilirsiniz

14 Mart 2020'de Dışişleri Bakanlığı, tüm ülkelere gereksiz seyahatlerden caydırıcılık getirdi. Genel tavsiye olarak kalan bu uyarı, bir dizi istisnaları da içeriyor.

- İşte istisna ülkeler:

Andorra, Belçika, Bulgaristan, Kıbrıs, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı, Yunanistan, İrlanda, İzlanda, İtalya, Hırvatistan, Letonya, Lihtenştayn, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Monako, Hollanda, Norveç , Polonya, Portekiz, Romanya, San Marino, İsviçre, Slovakya, Slovenya, İspanya, Çek Cumhuriyeti, Almanya, Macaristan, Vatikan Şehri Devleti, Avusturya, Avustralya, İsrail, Yeni Zelanda, Ruanda, Singapur, Güney Kore ve Tayland.

1 Temmuz'da onaylanan destinasyonlar listesine daha fazla ülkenin eklenmesi bekleniyor.

Kaynak: Dışişleri Bakanlığı.

Editör: İsveç Gündemi