Yüksek Eğitim ve Araştırma Bakanı Matilda Ernkrans, İsveç Halk Sağlığı Kurumu Genel Müdürü Johan Carlson ve İsveç Öğrenci Birliği başkanı Simon Edström'ün katıldığı ortak basın toplantısında salgının yeniden artışıyla ilgili durumun endişe verici olduğu belirtildi.

Yüksek Öğretim ve Araştırma Bakanı Matilda Ernkrans:

"COVID-19'un yayılması artıyor. Bu endişe verici. Birçoğunun salgının sona ermesini istediğini, her şeyin her zamanki gibi olması gerektiğini anlıyorum, ancak ne yazık ki salgın bitmedi. Şimdi bunun yerine enfeksiyonun yayılması artıyor. Geri dönüş yapmak için yardıma ihtiyacımız var. Kendimize dikkat edersek enfeksiyonun yayılmasını azaltabiliriz" dedi.

"Ülkenin 400.000'den fazla öğrencisine bakıyoruz. Pandemi zamanlarında bile sizinle ilgilenenlere teşekkür ederek başlamak istiyorum" diyen Ernkrans, Okullarda salgının artmasına en büyük etken olarak görülen öğrenci partilerinin yapılması sorumluluk almamak demektir şeklinde ifafeler kullandı. 

"Ne yazık ki sorumluluk almayan çok fazla öğrenci var ve şimdi sorumluluk alarak kendinizi geliştirmeniz gerekiyor. Kolejlerin ve üniversite kampüslerinin korona merkez kümeleri haline gelmesine izin veremeyiz. Üniversiteler ve kolejler, eğitimin devam etmesini sağlamak ve uyum sağlamak için muazzam bir iş çıkardılar. Yeni öğrencilere ve ihtiyaç duyan öğrencilere çalışmalarında başarılı olmaları için gerekli koşulları verebilmek önemlidir" dedi.

Ernkrans, "Ne yazık ki, dediğim gibi, öyle görünüyor ki, kampüsün birkaç yerde bu ihtiyatlı açılışı, çok sayıda öğrenci tarafından daha normal bir öğrenci hayatı için özgür olarak yorumlandı."

"Öğrencilerin çok fazla ve çok yakın kaldığı sıfır örnekleri görüyoruz" dedi.

Yüksek Öğrenim ve Araştırma Bakanı Matilda Ernkrans: "20-29 yaş arasındaki gençler artık korona vakalarının çoğunu oluşturuyor, öğrenci partileri büyük bir enfeksiyon riski kümeleri olarak görülüyor. Eğitiminizi boşa harcamanız doğru değil" yorumunda bulunarak, "Normal bir durumda değiliz, bir salgının içindeyiz ve buna göre hareket etmemiz gerekiyor" dedi.

Bakan Ernkrans, Bunu söylemem gerektiğini sanmıyorum: Ama ülkedeki öğrencilere enfeksiyon durumlarında düşünmeniz gereken tek şeyin siz olmadığını hatırlatmak istiyorum. Partilere katılmak ve enfeksiyonun yayılma riskini almak diğer insanların hayatlarını da riske atabilir" ifadeleri kullandı.

Yüksek Öğrenim ve Araştırma Bakanı Matilda Ernkrans: "Kampüsü açık tutmaya devam etmemiz için herkesin sorumluluğunu üstlenmesi gerekiyor. Kolejlerin ve üniversitelerin bulaşıcı kümeler olmasına izin veremeyiz. Tüm öğrencileri gelecekte daha sorumlu davranmaya çağırıyorum" diyerek konuşmasını tamamladı.

İsveç Halk Sağlığı Kurumu Genel Müdürü Johan Carlson:

"İsveç'teki durum, Avrupa'daki birçok ülkeden daha iyi, ancak ülkemizde de durum endişe verici olmaya başlıyor. Birkaç büyük ilçe enfeksiyonun yayılmasını artırdı" yorumunda bulunurken, "Herkesin sorumluluk alması gerekiyor" dedi.

Carlson, "Birkaç yerel salgın, üniversiteler ve kolejlerle güçlü bir şekilde bağlantılıdır. Sekiz kadar bölge, kolejler ve üniversitelerle bağlantılı salgınlar bildirdi. Bu genellikle çalışmalarla bağlantılı olarak olmadı, ancak partilerde, tekmelerde, parti çadırlarında vb. yerlerde enfekte olundu" ifadeleri kullandı.

Sonbaharda 200'den fazla öğrencinin enfekte olduğunu söyledi.

"Daha fazlasının olması büyük bir risk. Herkesin eğitim ve bilgi edinme hakkı vardır" diyen Carlson, partilerde enfekte olma riskinin yüksek olduğunu ve bunu çevreye de bulaştırmanın mümkün olduğunu belirtti. Maalesef düzenlenen partilerde yaşanan durumu ve enfekte olanları gördük yorumunda bulundu.

Carlson "Parti vermekte özgürsünüz, ancak küçük gruplar halinde, tercihen yakın tanıdığınız kişilerle takılmaktan çekinmeyin. En azından bu sonbahar ve kış, onlardan bıksanız bile bu süreci böyle geçirin" ifadeleri kullandı.

İsveç Halk Sağlığı Kurumu Genel Müdürü Johan Carlson: "Üniversitelere ve kolejlere dönmek istiyorum: öğrencilerle ilgilenmek sizin için büyük bir sorumluluk. Öğretim güvenli bir şekilde yürütülmelidir, esas olarak iyi işliyor. Öğretimle bağlantılı birkaç vaka gördük" diyerek, son olarak, öğrenci birliklerine, uluslara, derneklere çağrı yapan Carlson: "En büyük görevlerinizden biri, üniversitelerde ve kolejlerde enfeksiyonun yayılmasını engellemektir. Çoğu öğrenci ciddi şekilde hastalanmasa da, hem öğretmenler hem de öğrenciler arasında üniversitelerde bile risk altında olan insanlar var" dedi.

"Enfeksiyonun üniversitelerde ve kolejlerde yayılması hızla toplumun geri kalanına yayılma riski taşır" diyen Carlson, "Bu, enfeksiyonun geniş ölçüde yayılmasına, sağlık hizmetlerinde ciddi tıkanıklığa ve daha fazla ölüme yol açar" ifadeleri kullandı.

Carlson, "Salgınla baş edebilmemiz için, herkesin enfeksiyonun yayılmasını azaltmaya yardım etmesi gerekir" dedi.

İsveç'in birleşik öğrenci sendikaları başkanı Simon Edström: "İsveç'teki öğrenci birlikleri ülke genelindeki her üniversitede bulunmaktadır. Uppsala ve Lund'da, çalışma aynı zamanda derneklerle birlikte yürütülüyor.

Enfeksiyonun yayılmasını azaltmak için çoğu önlemi almış olan tüm öğrenci sendikalarına ve dernekleriyle görüştük. En azından dönem başında yeni öğrencilerin kabulünde bunu gerçekleştirdik.

Çalışmayı sürdürmek ve öğrenci organizasyonlarına yardımcı olmak için web sitemizde bulunan bir liste hazırladık.

Etkinlikleri iptal etmek zorunlu değildir, bunun yerine yeniden planlamaktır. Korona korumalı ve iyi düşünülmüş düzenlemelere sahip olmak önemlidir.

Öğrenci hareketi, İsveç Halk Sağlığı Kurumu'nun tavsiyelerine uymayan tüm sosyal olayları kınıyor" ifadeleri kullandı.

İsveç'in birleşik öğrenci birlikleri başkanı Simon Edström, daha sonra her öğrencilere hitap ederek: "Uzaktan eğitimde her gün evde yalnız oturmanın son derece zor olabileceğini anlıyorum. Yüksek öğrenim eğitiminin büyük bir kısmı bağlantı kurmakla ilgilidir. Zaten pandemiden önceki en büyük problem öğrencilerin ruh sağlığıydı, durum ancak pandemi sırasında daha da kötüleşti. Bu dönem sosyalleşme zamanı değil" şeklinde ifadeler kullanarak, her öğrencinin bu anlamda sorumluluk alması gerektiğine vurgu yaptı.

Editör: İsveç Gündemi