Ortaya çıkan bilgilere göre, Stockholm bölgesinin öderliğinde birçok bölgenin ortak katılımıyla Çin'den 19 milyon maske satın alındı.

Maske tedariği, birkaç bölgenin ortak hareket etmesiyle gerçekleştiği belirtiliyor, maskeler için yaklaşık yarım milyar SEK ödeyen Stockholm'ün diğer bazı bölgelerle işbirliği içinde hareket ettiği belirtildi.

Stockholm bölgesi kısa bir süre önce Çinli bir tedarikçi ile çok kapsamlı bir anlaşma imzaladı.

İmzalanan sözleşmeye göre, 19 milyon maske karşılığında yarım milyar kron ödeme yapmayı kabul etti.

Stockholm bölgesi satın alma direktörü Roger Eklund, fiyatın Çin para birimindeki mevcut döviz kuruna bağlı olduğunu, ancak yaklaşık yarım milyar SEK olduğunu söyledi.

Çalışma gizlilik içinde yürütüldü 

Anlaşmada, Stockholm bölgesi ulusal bir koordinatör oldu ve Karolinska'da özel olarak kurulan "Komuta Merkezi" fonksiyonu uluslararası tedarikleri lojistik olarak kontrol etti.

Malzemeleri birlikte satın aldığı belirtilen 20 bölge bulunuyor. Bunun İsveç'teki en büyük ortak çaba olduğu ve Karolinska Komuta Merkezi aracılığıyla gerçekleştiği söylendi. 

Roger Eklund, Karolinska'daki ekibimizin bunu başarmak için çok yoğun bir çalışma gerçekleştirdi ifadeleri kullandı.

Anlaşma gizlilik içinde yürütüldü ve proje sırasında, malzemelerin kaçırılma ya da başka ülke tarafından el konması endişesi vardı diyen Eklund, anlaşmanın dünya pazarındaki diğer rakip devletler tarafından bozulabileceği düşünülüyordu.

Eklund, bazı sorunlar oldu. Ürünlerin lojistiği konusunda, malzemelerin fabrikadan İsveç'e taşımak ve Çin'den çıkarmak için zorluklar bulunuyordu.

Bu noktada İsveç Silahlı Kuvvetleri de ulaşımın güvence altına alınması konusundaki süreçte yer aldığı belirtildi.

Ürünlerin sağlıklı şekilde kontrol ve ekipmanların doğru şekilde üretim/sevki için Stockholm bölgesi ve ortakları, inceleme için Çin'deki ortaklarla üretim yerine bir ekip göndererek incelemeler yaptığı belirtildi.

Eklund, "Çin'de ortaklarımız aracılığıyla sahada personellerimiz var" ifadeleri kullandı.

Son günlerde, SAS dahil olmak üzere Çin'den gelen uçaklar İsveç'e maskeleri getirmeye başladı.

İlk teslimatlar gelmeye başladı diyen Eklund, "Mayıs ayı içinde önemli bir kısmının ulaşacağı ve geri kalanın Haziran ayında geleceği" ifadeleri kullandı.

Editör: İsveç Gündemi