Son bir günde 41 kişinin daha yaşamını yitirdiği kayıtlara geçerken, ülke genelindeki can kayıpları da 13 bin 761 oldu.

Hastanelerde 6 bin 446 kişinin tedavi edildiği belirtilirken, son günlerde yoğun bakım üzerindeki baskının arttığı vurgulandı.

Aşılama çalışmalarının da hızla devam ettiği İsveç'te Halk Sağlığı Kurumu verilerine göre, şuana kadar 1 milyon 603 bin 903 kişiye  en az bir doz aşı verilirken, 638 bin 556 kişiye  ise iki doz aşı verildi.

Salgına dair değerlendirmelerde bulunan İsveç Halk Sağlığı Dairesi departman başkanı Britta Björkholm, "Bugün alışılmadık bir tablo ile başlıyoruz" diyerek "toplumda yüksek düzeyde enfeksiyonla birlikte ciddi bir enfeksiyon yayılımımız var. Bu nedenle hepimizi teşvik ederek başlamak istiyorum: Mesafenizi koruyun. Bu bizi covid-19'un yayılmasından korur" ifadeleri kullandı.

Enfeksiyonun çoğunlukla evde, işte ve sosyal bağlamlarda boş zamanlarda yayıldığını söyleyen Björkholm, tanımadığınız insanlardan uzak durulması ve kalabalıklara girilmemesi gerektiğini vurguladı.

Björkholm, "Durum ciddi, şimdi tavsiyelere uyma zamanı" uyarısında bulundu.

Britta Björkholm: Küresel ölçekteki değerlendirmede, Hindistan, çok geniş bir enfeksiyon yayılımı ile hızlı bir artış oranına sahiptir dedi.

Ayrıca vakaların arttığı Amerika Birleşik Devletleri'nden de durum benzer görünüyor ifadeleri kullandı.

Björkholm, Avrupa'da, veri raporlama konusunda biraz sorun yaşadık. Ancak durumun hala risk seviyelerinde olduğuna dikkat çekti.

Enfeksiyonun yayılmasının arttığı ve enfeksiyonun yayılmasının azaldığı ülkelerimiz de var dedi.

Björkholm, İsveç'te enfeksiyonun yayılması geçen hafta yaklaşık yüzde 7 arttığını açıklarken, son 14 günde 100.000 kişi başına 764 vakamız var dedi.

Bu hafta da yüksek enfeksiyon yayılımı devam etti.

Çok yüksek seviyede testlere devam ettik. Paskalya haftaları test sıklığını etkiledi.

14. haftada 305.000'in biraz altında test yapıldı ifadeleri kullandı.

Salgından en az çocukların etkilendiğini aktaran Björkholm, ancak çocuklar ve gençler arasında da yükselen bir trendimiz var dedi.

Yoğun bakımda durum gergin

Björkholm, "Yoğun bakım (Iva)'da çok gergin bir durum var. Artaan bir sayıya sahibiz, bu toplumdaki geniş enfeksiyon yayılımını yansıtıyor" dedi.

Bu güne kadar İsveç'te resmi olarak teyit edilmiş 13.761 kişi covid-19 kaynaklı vefat etti.

Büyük bir enfeksiyon yayılımımız var, aynı zamanda yaşlı ve en kırılgan olan insanlar için başarılı bir aşıya sahibiz. Bu, covid yüzünden daha az insanın ölmesi noktasında önemli bir durum. Ancak yine de haftada 120-140 ölüm seviyesinde bulunuyoruz ifadeleri kullandı.

Britta Björkholm: "Bildiğiniz gibi ilk önce en yaşlıları aşılamaya başladık. Bu strateji başarılı görünüyor. En ileri yaşların büyük bir kısmı aşılanmaktadır.

18 yaş ve üstü herkese covid-19'a karşı bir aşı teklif edilecektir. Program, İsveç Halk Sağlığı Kurumu'nun önceliklere ilişkin tavsiyelerine göre yönetilmektedir.

Bölgeniz size aşı sırasının ne zaman geldiği hakkında bilgi verir.

İsveç'te kullanılan tüm aşılar etkilidir ve covid-19'daki ciddi hastalığa karşı iyi koruma sağlar" diyerek, aşılamanın önemine vurgu yaptı.

Editör: İsveç Gündemi