Oslo ve çevresindeki bölgelerde İngiliz mutasyonunun yayılmasıyla birlikte sıkı tedbirler alınmaya başladı.

İngiliz virüs mutasyonu, Norveç hükümetinin Oslo bölgesinde çok katı kısıtlamalar getirmesine yol açtı. Norveç'in alarma geçmesi ve sert tedbirler alması, İsveç hükümetinin Norveç'ten İsveç'e girişlere yasak getirdiği konuşuluyor.

Mikael Damberg'in basın sekreteri Pär Strängberg, girişi yasaklama kararının İsveç Halk Sağlığı Dairesi'nin resmi bir talebine dayandığını söyledi.

İsveç Radyosunun haberine göre, Norveç Başbakanı Erna Solberg, İsveç tarafının giriş yasağını Pazartesi gecesi yürürlüğe koyulacağını ve 14 Şubat'a kadar süreceğini bildirdi.

Ancak bilgiler İsveç tarafından henüz onaylanmadı.

Pär Strängberg, "Yakın gelecekte daha fazla bilgi sağlayacağız" dedi.

Mikael Damberg'in açıklaması, Halk Sağlığı Kurumu'nun Norveç için önerilerini ilk olarak en az bir hafta süreyle test ve ev izolasyonu ile güncelledikten sonra geldi.

Alınan kararın nedeni, koronavirüsün İngiliz mutasyonunun Oslo'ya komşu bir belediyede keşfedilmiş olmasıdır.

Devlet epidemiyoloğu Anders Tegnell, İngiliz varyantının çok fazla yayıldığını, ve İsveç'teki yayılımdan çok daha zor olabileceğine dair bir değerlendirme olduğunu söylüyor.

Huzurevlerinde yayıldı

İsveç Halk Sağlığı Dairesi departman başkanı Karin Tegmark Wisell'e göre bu, huzurevlerindeki yayılımalar şimdiye kadar bilinenden daha büyük olmasından korkulan bir salgın ifadeleri kullandı. Mutasyona uğramış virüsün İngiliz çalışmalarında yayılmasını artırdığı gösterilmiştir. İsveç'te sonuçların ne olabileceğini söylemek için henüz çok erken, dedi.

"Bu, enfeksiyon yayılmasının daha kolay olduğu ve daha fazla insanın enfekte olacağı anlamına gelebilir."

İngiltere Başbakanı Boris Johnson Cuma günü yaptığı açıklamada, yeni virüs varyantının yalnızca daha bulaşıcı değil, aynı zamanda daha ölümcül olduğunu söyledi.

Anders Tegnell bu sonuca varmak için yeterli kanıt olmadığını belirtti.

Tegnell, "Bu değerlendirmeyi yapmak çok zor, hızla artan bir yayılımınız varsa, ölüm oranları da doğal olarak yüksek olur" yanıtı verdi.

Birkaç yerel vaka

Ancak İsveç Halk Sağlığı Kurumu, mutasyona uğramış İngiliz varyantını çok ciddiye alıyor ve şimdiye kadar 55 vakanın görüldüğü İsveç'te de bir yayılmayı önlemek için aktif olarak çalışıyor. 

Karin Tegmark Wisell'e göre enfeksiyon takibi ciddi şekilde yapılıyor.

"İsveç'teki gelişmeleri çok yakından takip ediyoruz. Şimdiye kadar, şu anda Norveç'te rapor ettikleri ilgili salgın boyutuna ilişkin bir örneğimiz yok" dedi.

Ancak yeni varyant henüz İsveç'te büyük ölçüde olmaması, İsveçlilerin kısıtlamaları kolaylaştırması bir neden değildir ifadeleri kullandı.

"İsveç'te de vakalarımız var ve bu tür vakaların İsveç'te görülmeye devam edeceğine inanabiliriz" diyen Karin Tegmark Wisell, herkesin tüm enfeksiyon yayılımını önlemek için var olan tavsiyelere, önerilere ve düzenlemelere uyması son derece önemlidir uyarısında bulundu.

Editör: İsveç Gündemi