çerçevesindeki gönüllü tatbikat kapsamında askerler üniformasını giydi, silahlarını kuşandı, bütün sosyal ilişkilerini rafa kaldırarak kışlaya koştu. Ülkenin kara ordusunun bir bölümünü oluşturan gönüllü ordu, sürpriz tatbikat kapsamında ülkede resmi tatil olan Ulusal Gün boyunca havaalanı, limanlar ve sokaklarda boy gösterdi. Tatbikatın amacı ülkenin askeri savunma kapasitesinin güçlendirilmesi olarak açıklandı.

Gönüllü askerler ülkeye yönelik bir saldırı durumunda devlet binalarını, havaalanlarını, limanlarını korumakla görevli. Gönüllü askerler bu koruma görevini üstlenirken, profesyonel ordunun cephede çarpışması amaçlanıyor.

İsveç'te askeri alanda son dönemde gözle görülür bir değişim söz konusu. Geçtiğimiz hafta halka dağıtılan sivil savunma broşürleri bunun en önemli göstergesi. En son soğuk savaş döneminde kullanılan uyarıları anımsatan broşürler son 30 yıldır ilk kez gündeme geldi. Ayrıca geçen ay Baltık Denizi'ndeki Gotland Adası Alayı yeniden kuruldu. Ülke geçen yıl da son 20 yıldır ülkenin en büyük askeri tatbikatını gerçekleştirmişti.

'' broşürü

İsveç'in Sivil Savunma Örgütü tarafından hazırlanan ve 4,8 milyon haneye savaş ya da kriz durumuna hazırlık bilgileri içeren bir broşür dağıtıldı. Sirenler, savaş uçakları ve evlerinden kaçan ailelerin resimlerini içeren 20 sayfalık broşürde halkın geleneksel savaş durumunun yanı sıra siber savaş, terör saldırıları ve iklim değişikliği gibi tehlikeler karşısında neler yapması gerektiğini anlatıyor. Gıda kıtlığı, su kesintisi, para çekme makinaları, cep telefonları ya da internetin çalışmaması durumunda yapılabileceklere ilişkin öneriler içeriyor. Broşürde ayrıca sahte haberlerin nasıl ayırt edilebileceğine dair bilgiler de yer alıyor.

Fotoğraf: DinSäkerhet.se
İsveç'te halka savaş ya da kriz durumunda yapılabileceklere ilişkin bilgi veren broşürden bir sayfa Fotoğraf: DinSäkerhet.se

Uzun yıllardır İsveç'in bir savaş tehdidine karşı hazırılıklarının çok sınırlı olduğu belirtilen broşürde, "ancak dünya değişti ve hükümet İsveç'in topkeyün savunmasını güçlendirme kararı aldı" deniliyor.

İsveç Nato'ya üyeliği tartışıyor

1814’ten beri herhangi bir savaşta yer almayan ve 'tarafsızlık' ilkesini benimseyen İsveç, bu ilke gereğince Nato ve benzeri bir kuruluşa üye değil. Ancak 2014 yılında Rusya'nın Kırım'ı ilhakı ve Rus uçakları ve denizaltılarının İsveç hava sahasına ve karasularına yönelik ihlalleri üzerine 2016'dan bu yana askeri harcamalara uyguladığı kesintileri kaldırdı ve Nato ile daha yakın ilişkiler kurmaya başladı. Ülkede bir süredir Nato'ya üyelik konusu da tartışılıyor, ancak yapılan kamuoyu yoklamaları Nato üyeliğine karşı duruşun yükselişte olduğunu ortaya koyuyor.

Nato'nun Norveçli Genel Sektreteri Jens Stoltenberg bu yıl başında İsveç'e gerçekleştirdiği bir ziyarette ülkenin Nato ile bağlarının güçlendirilmesine belirtmesine rağmen ülkeye yönelik bir saldırı durumunda Nato'nun yardımda bulunma yükümlülüğünün olmadığına vurgu yapması dikkat çekmişti.

İskandinav ülkelerinden Danimarka, Norveç ve İzlanda Nato üyesi. Ancak İsveç gibi Nato üyesi olmayan Finlandiya'da da yapılan kamuoyu yoklamaları halkın Nato üyeliğine karşı çıktığını ortaya koyuyor.

Editör: İsveç Gündemi