Norveçli bilim adamları yaşanan durum karşısında şok olduklarını belirti.

Araştırmacı Cathrine Lund Myhre, "Daha önce hiç böyle bir şey görmemiştik" dedi.

Nord Stream 1 ve 2'deki patlamaların ardından İsveç-Danimarka kıyılarında sızıntı devam ediyor.

İki boru hattında bulunan gazın yüzde 96'sı metandan oluşuyor ve Norveç Hava Araştırmaları Enstitüsü'ndeki (Nilu) araştırmacılar iklim emisyonlarının ne kadar büyük olduğunu hesaplarken kafaları karıştı.

Araştırmacı Stephen Matthew Platt bir basın açıklamasında, "borulardaki gerçek basınç ve salım hızı hakkında birçok ihtiyatlı çekinceyle, ilk önce okyanusa ve atmosfere en az 40.000 ton metanın salınmış olabileceğini hesapladık" dedi.

"Şimdi yeni hesaplamalar yaptık ve Kuzey Akım borularından en az 80.000 ton metan salındığını tahmin ediyoruz" dedi.

Nilu'ya göre, son birkaç günün emisyonları, Norveç petrol ve gaz endüstrisinin yıllık olarak saldığından dört kat daha fazla.

Kıdemli araştırmacı Cathrine Lund Myhre, daha önce hiçbir gözlemimizde böyle bir şey görmedik dedi.

İnsanlar için tehlike yok

Araştırma enstitüsü Icos'tan alınan resimler, metan bulutunun kuzeye gitmeden önce İsveç ve Norveç'in büyük kısımlarında nasıl ilerlediğini gösteriyor.

Platt, en son gösterge, gazın kuzeye doğru hareket ettiği ve birkaç gün içinde Svalbard üzerinde görülebileceğini söyledi.

Platt, salınımın insanlar için acil bir tehlike oluşturmadığını, ancak karbondioksitten 32 kat daha güçlü olan gazın iklim üzerinde bir miktar etkisi olabileceğini vurguladı.

"Gereksiz emisyon"

Ancak araştırmacı Bjørn Samse, etkilerin bağlam içinde o kadar önemli olmadığına inanıyor.

Cicero iklim vakfında araştırmacı olarak çalışan Samse NKR'ye verdiği demeçte, "Etkisini 100 yıl üzerinden hesaplarsanız, metanın CO2'den 20 kat daha güçlü olduğunu söylemek kolay" şeklinde ifadeler kullandı.

Enerji üretimi ve tarımın günde 1 milyon tona yakın metan salıyor.

"Açıktır ki 40.000 ton çoktur ve mevcutun üzerine çıkan gereksiz bir emisyondur" diyen Bjørn Samset, Ancak tüm operasyonlarımızla ilgili olarak bunun çok büyük bir ilave olmayacağını söylüyor ifadeleri kullandı.

Editör: İsveç Gündemi