Putin, eski Sovyetler birliği ülkeleri olan Belarus, Ermenistan, Kazakistan, Kırgızistan ve Tacikistan askeri liderlerin bulunduğu “Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü’yle” (CSTO) dün Moskova’da bir araya geldi.

Putin toplantıda, “Rusya’nın bu ülkelerle (İsveç ve Finlandiya) bir sorunu yok, olmadı. Dolayısıyla bu ülkelerin dahil olmasıyla yaşanacak bir genişleme bizim için doğrudan bir tehdit oluşturmuyor. Ancak bu bölgede askeri altyapının genişlemesi kesinlikle tepkimize neden olacaktır. Bizim için hangi tehditlerin yaratıldığını göreceğiz” diye konuştu.

Putin konuşmasında ayrıca, ülkesinin elinde ABD’nin Ukrayna’da biyolojik silahlar geliştirmek için çalıştığına dair kanıtlar olduğu iddiasını yineledi.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov ise dün, Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliklerinin “hata olacağını” söyleyerek, “Bu durumun askeri gerilimi arttıracağını ve bölgede öngörülebilirliği azaltacağını” iddia etmişti.

Putin’in yardımcılarından, eski Cumhurbaşkanı Dimitri Medvedev ise geçen ay, Finlandiya ve İsveç NATO üyesi olursa Kaliningrad’a nükleer silahlar ile hipersonik füzelerin konuşlandırılabileceğini ifade etmişti.

VOA tarafından geçilen “İsveç ve Finlandiya’nın Üyeliği Tehdit Oluşturmuyor” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “İsveç ve Finlandiya’nın Üyeliği Tehdit Oluşturmuyor” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “İsveç ve Finlandiya’nın Üyeliği Tehdit Oluşturmuyor” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Editör: İsveç Gündemi