Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliğini yönelik adımlar atmasının arkasından İngiltere’den destek geldi.

İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss toplumsal medya hesabı üstünden yapmış olduğu açıklamada, İngiltere’nin İsveç ve Finlandiya’nın potansiyel NATO üyeliğini desteklediğini ifade ederek şu ifadeleri kullandı:

“Ne karar verirlerse versinler İngiltere destekleyecek”
“Şimal ve Baltık ülkelerine yönelik Rus tehditleri yeni değil ve yalnız birliğimizi güçlendiriyor. İsveç ve Finlandiya geleceklerini müdahale olmaksızın seçmekte özgürler. İngiltere ne karar verirlerse versinler destekleyecek”

Finlandiya’da dün NATO’ya ilişkin görüşmeler başlamıştı
İHA’nın haberine gore, Finlandiya Başbakanı Sanna Marin ve İsveç Başbakanı Magdalena Andersson, dün İsveç’in başkenti Stockholm’de NATO üyeliğini görüşmek suretiyle bir araya gelmişti.

Marin, Finlandiya’nın gelecek haftalarda NATO’ya üye olup olmayacağına karar verileceğini dile getirmiş, “Süreç, oldukça süratli olacak. Aylar değil, her şey haftalar içinde gerçekleşecek” demişti.


 Finlandiya hükümeti, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısının arkasından ülkenin güvenlik stratejisindeki değişikliklere ilişkin “beyaz kitap” adlı analizi dün parlamentoya sunmuş, parlamentonun, beyaz kitap ışığında gelecek haftalarda NATO iştirakı görüşmeye başlaması planlanıyor.

İsveç Başbakanı Andersson ise, “Bu, tarihimizdeki en mühim dönem. Güvenlik ortamı tamamen değişti. İsveç için, güvenliğimiz ve sulh için en iyisini düşünmek zorundayız” dedi.

Editör: İsveç Gündemi