Billstrom önceki gün yerel haber kuruluşu TT'ye konuştu. Nükleer silahlara dair tartışmalara netlik kazandıran Bakan, ülkede nükleer silahların yasaklanmasının hükümetin hala uzun vadeli programı olduğunu söyledi. Billstrom, “Önceki hükümet tarafından sunulan başvuruların koşullarını asla değiştirmeyi amaçlamadık.” ifadelerini kullandı. Başbakan Ulf Kristersson liderliğindeki Ilımlı Parti, Sosyal Demokratlar tarafından yıllarca süren yönetimin ardından eylül ayında iktidara gelmişti. 

GENELKURMAY BAŞKANI ‘ÇEKİNMEYELİM’ DEMİŞTİ

Billstrom’un açıklamaları nükleer silah konusunda bir ayrılığın olduğunu ortaya koydu. Daha önce ordudan yapılan açıklamada nükleer silahlara şart koyulmaması gerektiği söylenmişti. İsveç Genelkurmay Başkanı Micael Byden geçen hafta gazetecilere verdiği demeçte, İsveç'in ittifaka katılımını tamamlamadan NATO'nun ülke topraklarını kullanmasına “çekinceler koymaması” gerektiğini belirtti. Byden, “Üye olmadan önce kırmızı çizgiler çizmek yalnızca engeller ve sürtüşmeler yaratır” ifadelerini kullandı. Byden’in sözleri Sosyal Demokratlardan tepki gördü. 

FİNLANDİYA: NİYETİMİZ YOK

Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinisto, bu hafta başında Billstrom'un açıklamasına benzer bir konuşma yaptı. Niinisto Finlandiya'nın NATO nükleer silahlarına “ev sahipliği yapma niyetinin olmadığını” söyledi. Niinsto’nun açıklaması, ülkenin Başbakanı Sanna Marin'in geçen ay bu olasılığa açık olduğunu söylemesinin ardından geldi. Karşılıklı zıt açıklamalara bakıldığında aynı krizin Finlandiya’da da yaşandığı görülüyor

‘BİR AMAÇ DEĞİL ARAÇ’

Finlandiya cumhurbaşkanı ayrıca "nükleer silahların NATO'nun caydırıcı güçlerinin ayrılmaz bir parçası olduğunu", ancak bunların "kendi başlarına bir amaç değil, bir önleme aracı" olduklarını belirtti. Daha önce, Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto, hükümetin NATO üyeliğine ilişkin taslak önerisi hakkında yorum yaparken, Finlandiya'nın bu tür silahları yerleştirmeyi amaçlamadığını söylemişti.

Editör: İsveç Gündemi