12 Mart 2020 günlük duruma bakıldığında şuana kadar dünya genelinde resmi rakamlara göre koronavirüs bulaşan insan sayısı 127 bin 863 olarak gözükürken, virüsle bağlantılı ölümlerin sayısı ise 4 bin 718 olarak kayıtlara geçti.

Ölümlerin çok yaşandığı bölge Çin'in Hubei kenti 3.056, İtalya 1.001 ve İran'da ise bu sayı 194'te çıktı.

İsveç'te şuana kadar toplam korona virüs vakası 687 olurken, İsveç'te en çok vakaların görüldüğü bölge başkent Stockholm bölgesi.

İsveç bugün en çok vakaların yaşandığı bir gün yaşadı. Şuana kadar İsveç'te 12 Mart 2020 tarihinde toplam 187 yeni koronavirüs vakası doğrulandı.

Doğrulanan vakalar: Dalarna: 3, Halland: 15, Östergötland: 10, Kalmar: 2, Gotland: 2, Skåne: 38, Örebro: 1, Värmland: 3, Kronoberg: 2, Blekinge: 5, Gävleborg: 2, Stockholm: 34, Västra Götaland: 31, Uppsala: 14, Sörmland: 4, Västmanland: 1, Västernorrland: 3, Jämtland: 3, Norrbotten: 1, Jönköping: 13.

İsveç'te insanların en çok merak ettiği konuların başında okulların tatil edilip edilmeyeceği konusuydu. İsveç Eğitim ve Kültür Bakanı Anna Ekström merak beklenen basın toplantısını akşam saatlerinde gerçekleştirdi.

Ekström, Halk Sağlık Kurumu'nun önerilerini göz önünde bulundurarak şuan için okulların kapanmasına gerek yok diyerek, beklentilerin aksine bir açıklama yaptı.

En yakın komşular Danimarka ve Norveç'in okulları tatil etmesine ilişkin sorulara, "Sadece ülkeler arasında değil, bölgeler arasında da ilişkilerin farklı olduğu unutulmamalıdır. Benim asıl iddiam, sağlık hizmetlerinde ve genel sektörlerde önemli işleri olan annelerin ve babaların evde çocuklarına bakmaları ve enfeksiyon için işi zorlaştıracağı yönündedir" yorumunda bulundu.

Anna Ekström, okulların kapanmayacağını belli sebeplerle açıklarken, bu durumunda değişebileceğini ve okulların kapanmasına yönelik bir kararın alınabileceğine de işaret ederek, hükümetin değerlendirmeler sonucunda asıl kararı yayın vereceğine işaret etti.

Salgınla ilgili kritik bilgiler birçok yönüyle gündemde geniş yer buldu:

ABD'nin Avrupa'ya kapılarını kapatmasından sonra Avrupa borsası büyük bir yara aldı. Özellikle Stockholm Borsası kurulduğu günden bu yana ilkkez en büyük düşüşle günü kapadı.

Kuzey ülkeleri, İsveç, Norveç, Danimarka ve Finladiya gibi ülkelerde vaka sayıları arttı. Ülkelerde çeşitli tedbirler arka arkaya alınmaya başlanırken, İsveç'te tablo biraz daha farklı seyrediyor. İsveç'te yetkililere karşı güvenin azaldığı bir ortam oluşurken, ülkenin en önemli hastanelerinden malzeme yetersizliği nedeniyle acil durum listesi hazırlandı ve ürünlerin tedarik edilmemesi halinde çalışma ortamının çok daha zorlaşacağı belirtildi.

Koronavirüs salgını nedeniyle ülkelerde birçok etkinlik ve organizasyon iptal edildi.

Norveç havayolları 4 bin seferini iptal etmek zorunda olduğunu ve Amerika'nın aldığı kararla birlikte meydana gelen kriz nedeniyle birçok kişinin işten çıkarılması gündeme geliyor.

Koronavirüsünden olumsuz etkilenen bir diğer ticari kurumda Scandic otel zinciri, otel yönetim tarafından yayınlanan basın bülteninde 2 bin çalışanın işten çıkarılacağı belirtildi. Bu otel zincirinin çalışan sayısının yüzde 50'sine tekabül ediyor.

İsveç'te son günlerde her geçen gün vaka sayılarının artmasıyla birçok işyerinde işlerin durma noktasına geldiği gözlenirken, restoran ve kafe gibi eğlence merkezlerinde müşteri oranlarının büyük ölçüde düştüğü gözlemleniyor.

Dünya sağlık örgütünün koronavirüs salgınını pandemi olarak tanımlamasından sonra bir çok ülkede önemli önlemler alındı.

Bu ülkeler arasında en önemli önlemleri alanlardan biri de Türkiye, Türkiye'de şuana kadar doğrulanmış bir koronavirüs (covid-19) vakası bulunuyor. Salgın başlamadan tedbirlerini sıkı bir şekilde almayı sürdüren Türkiye, bugün aldığı kararla okulları tatil etti. Büyük organizasyonları iptal ederek, futbol ve diğer spor maçlarının da seyircisiz oynanmasına karar verdi.

Dünyayı son derece endişelendiren virüsün ne getireceği konusunda belirsizlik insanların hayatını olumsuz şekilde etkilediği gibi endişeleri de her geçen gün daha fazla artırıyor.

Editör: İsveç Gündemi