Uzmanlar, çocuklar ve yaşlıların dışarı çıkmamasını salık veriyor. Metereologlara göre İspanya'dan Almanyacaklıklar 40 derecenin üstüne çıkacak. Sıcak hava Afrika'daki Sahara Çölü ile Orta Avrupa'daki yüksek basınç kaynaklı.

Bazı bölgelerde yüksek nem ile birlikte sıcaklık 47 derece olarak hissedilecek. İspanyol TV Hava Yorumcusu Silvia Laplana, "Cehennem (El infierno) geliyor" dedi.

Sıcaklığın Salı günü 34 dereceye kadar yükseldiği Fransa'nın başkenti Paris'te 'serinleme odaları' kuruldu. Kentte havuzlar gece yarılarına kadar açık bırakılıyor.

Vantilatör satışlarının dörde katlandığı ülkede sınavlar önümüzdeki haftaya ertelendi. Fransa'da 2003'te meydana gelen ölümcül sıcak hava dalgasında yaklaşık 15 bin yaşlı hayatını kaybetmişti. Sıcaklığın 37-40 dereceye çıkacağı İtalya'da ise hastaneler alarm durumuna geçirildi.

Ülkede doktor eksikliği hissedildiğinde orduda görevli doktorlar da işbaşı yapacak. İtalya'da Roma, Floransa, Bologna, Milano ve Torino'da Haziran ayına ait sıcaklık rekorlarının kırılması bekleniyor. Sıcak hava dalgası Almanya'yı da es geçmiyor.

Almanya'nın önemli kentlerinden Frankfurt'ta 1947'de 38.2 derece ile kırılan sıcaklık rekorunun Perşembe günü 39 derece, hatta 40 derece ile aşılması bekleniyor. Başkent Berlin'de ise sıcaklık 37 dereceye ulaşacak. Sıcaklar İskandinavya'da da etkisini gösterecek.

Danimarka ve İsveç'in güney bölümlerinde sıcaklığın 33 dereceye çıkması bekleniyor. Meteorologlar, ülkelerin 2015 Paris İklim Anlaşması uyarınca küresel ısı artışını 1.5 derece ile sınırlamak için taahhütlerini yerine getirmede başarılı olsalar bile bu tür sıcak hava dalgalarının daha sık yaşanacağı uyarısında bulunuyor.

Avrupa Birliği, 2030 yılına kadar karbon emisyonunu 1990'daki seviyenin yüzde 40 altına çekmek için yol haritası hazırlamıştı.

Editör: İsveç Gündemi