Gazete, Bangladeş'te başta İsveç olmak üzere Batı ülkelerinin ünlü tekstil markalarının üretimlerini masaya yatırdı. Haberde , Bangladeş'teki tekstil endüstrisinde her yıl 349 milyon metreküp su tüketiği belirtilirken, kirli içme suyu yüzünden ülkede her yıl yaklaşık 13 milyon kişinin öldüğü, binlerce çocuğun da engelli doğduğu vurgulandı.

Bangladeş'in başkenti Dakka yakınlarındaki Belkuchi İlçesi Belediye Başkanı Begum Asha Noor Bishwash, yaptığı açıklamada, ilçenin 100 bin nüfusu bulunduğunu ve 8 binin suya karışan kimyasal maddeler nedeniyle engelli ve ya hasta olduğunu söyledi. İlçede durumun çok daha kötüye gittiğini işaret eden Bishwash, tekstili tüketenin Batı toplumu olduğunu ve Batı'nın sorumluk alması gerektiğini dile getirdi.

İlçede bir okulda müdürlük yapan Jahidul İslam, ise son yıllarda rekor sayıda engelli çocuk doğduğunu ve okullarında da engelli çocuk öğrenci sayısında büyük artış yaşandığını sözlerine ekledi.

Bir çok öğrencinin engelli eğitimi gördüğünü vurgulayan İslam, çocuklarda fiziksel engelin yanı sıra otizm, görme ve duyma bozukluğu ve zeka geriliğinden muzdarip olduğunu söyledi.

Dakka Sağlık İl Müdürlüğü Yardımcısı Muhammed Mustafa Kamal, son yıllarda yüksek oranda engelli çocuk doğmasına içme sularının sebep olabileceğini kaydederken, tekstil dokuma fabrikaların suya karışan kimyasal maddelerine dikkat çekti.

Gazetede İsveç'in ünlü giyim markası H&M olmak üzere 50'ye yakın tekstil şirketinin üretimini Bangladeş'ye yaptığı vurgulanırken, bu şirketlerin ürünlerinin 64'nün Bangladeş'te ürettiği bilgisine yer verdi. Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde satılan her beş kot pantolondan birinin Bangladeş'te üretildiğine dikkat çekilirken, tekstil üretiminde 165 çeşit kimyasal madde kullanıldığı ve bunlarında ülkedeki nehir, göl ve içme sularına karıştığı belirtildi.

Editör: İsveç Gündemi