Çifte mutasyon etkisinin daha da kötü olabileceğine dair endişe var mı?

Birleşik Krallık, Danimarka ve Norveç gibi ülkelerde Hint çift mutasyonunun birkaç vakası bulundu.

Yeni corona varyantının (Çifte mutasyona endişesi) tam olarak hangi özelliklere sahip olduğu henüz net değil.

Karolinska Institutet aşı araştırmacısı Ali Mirazimi, bağışıklık sistemini geçip bir kişiye iki kez bulaşabileceğine dair işaretler olduğunu söyledi.

İngiliz, Güney Afrika ve Brezilya: Hepsi ilkbaharda Avrupa'da tespit edilen yeni korona virüsünün varyantları. Şimdi başka bir varyant yayılmaya başladı: Hindistanda ortaya çıkan ve Avrupa'ya da ulaşan çiftte mutasyon varyantı B.1.617 uzmanları endişelendiriyor.

Birleşik Krallık, yeni varyantla bağlantılı olarak 77 vaka tespit etti. Norveç varyantın ilk vakasını Cuma günü doğruladı ve Pazar günü Danimarka SGK (Statens Seruminstitut) on bir vaka bulunduğunu açıkladı.

Özellikle Danimarka'da tespit edilen çifte mutasyonlu vakalar İsveç'i de endişelendirmeye başladı.

Danimarka vakaları, enfekte olan tüm insanların birbirini tanıdığı ve yaygın olduğu ülkelerle bağlantılarının olduğu Mart ayı gibi erken bir tarihte tespit edildi.

"Yani bizi rahatlatan on bir farklı enfeksiyon zinciri ile ilgili değil." diyen Danimarkalı virüs araştırmacısı ve başhekim Anders Fomsgaard, bu kadar iyi durumun riskli olduğunun altını çizdi.

"Bir endişe var mı"

Çift mutasyon olarak adlandırılması, bir ve aynı koronavirüste daha önce bilinen iki mutasyonun keşfedilmesinden kaynaklanmaktadır. Bunlar L452R mutasyonu ve E4844Q mutasyonudur. İlki daha önce Kaliforniya varyantında görülmüştü, ikincisi hem Güney Afrika hem de Brezilya varyantı ile benzerliklere sahip.

KI aşı araştırmacısı Ali Mirazimi, "İkisini hiç bir arada görmedik, bu nedenle şu anda fazladan bir endişe var" diyerek bunun etkisinin daha da kötü olabileceğine dikkat çekti.

Tam olarak hangi özelliklere sahip olduğunu ve pandemiyi nasıl etkileyebileceğini söylemek için henüz çok erken. Bununla birlikte, her iki mutasyon da vücudun bağışıklık sistemini "kandırabildiğine" ve onu aşabileceğine dair bazı işaretler göstermiştir.

Güney Afrika ve Brezilya varyantlarında da bulunan mutasyonun, aşının etkilediğine inanılıyor. Mirazimi, ikinci mutasyonun, virüsün bağışıklık sistemine girme riski de gördüğünü söyledi.

Hint varyantının aynı kişiyi iki kez enfekte ettiği gösterilmiştir.

Mirazimi bu mutasyonla ilgili yeni vakaların görüldüğü ancak yaygın olmadığını belirterek, daha önce enfekte olanların ağır hastalanmadığını belirtti.

İki kez enfekte olabilir

Sonbahar ve kış aylarında Hindistan'da enfeksiyonun yayılması yavaşladı. Mart ayında, aniden tekrar hız kazandı ve o zamandan beri enfeksiyon eğrisi yukarı doğru işaret etti. Son üç gün içinde, ülke günde yaklaşık 200 bin yeni doğrulanmış vaka içeren yeni günlük enfeksiyon kayıtlarına sahip oldu.

Bu, varyantın diğerlerinden daha bulaşıcı olabileceğine dair şüpheleri artırdı. İsveç Halk Sağlığı Dairesi departman başkanı Karin Tegmark Wisell, şimdiye kadar İsveç'te bulunmayan yeni varyantla ilgili endişeler için nedenler olduğunu söyledi.

"Daha bulaşıcı olma potansiyeline ve antikorlara karşı daha az duyarlılığa sahiptir. Ama kesin olarak bilmiyoruz. Hindistan'da çok yayılıyor olmasının, kalabalık alanlara girmiş olması gibi başka nedenleri de olabilir" dedi.

Virüslerin mutasyona uğraması şaşılır bir durum değildir ve enfeksiyon yayılımının yüksek olduğu bir durumda, yeni mutasyonlar ve virüs varyantları ortaya çıkacaktır. Onları durdurmanın tek yolu toplumun yayılmasını azaltmaktır.

"Şu anda yapmamız gereken araçlar aşılardır" diyen Ali Mirazimi, sonrasında mutasyonlarla mücadele etmek ve onları pasifleştiren aşılar geliştirmeye devam etmek için daha sakin bir durum elde etmiş oluruz yorumunda bulundu.

"Wilder mutantlar gelebilir"

Halihazırda aşı üretmek için daha iyi bir teknolojiye sahip olduklarını ve gelecekte alevlenen yeni varyantları muhtemelen durdurabileceklerini söylüyor.

Öyleyse, aşının yeni varyantlara karşı ne kadar etkili olduğu biraz belirsiz olsa da, aşı olmaya değer mi? sorusu üzerine Mirazimi, "Evet aşı olmak çok önemli" dedi.

Mirazimi, virüslerle ilgili olağan şey, zamanla zayıflamaları ve daha az tehlikeli varyantlara dönüşmeleridir derken, yeni koronavirüsün etkisini azaltarak hayatın normale dönmesi noktası için zaman gerekiyor ifadeleri kullandı.

Mirazimi, "Bu arada, farklı davranan biraz daha vahşi mutantlar olabilir. Biz o noktaya gelmeden önce aşıyı geçebilecek daha fazla mutant göreceğiz. Ancak aşıları hızlı bir şekilde güncelleyebilecek iyi bir teknolojiye sahibiz, böylece erken alevlenen yeni mutantları durdurabiliriz" dedi.

Editör: İsveç Gündemi