Çalışma, okuma ve dolaşım konusunda Avrupa ile sınırların kalkmasıyla birlikte pasaportsuz iş, eğitim ve sosyal yaşam alanlarındaki hareketleri kolaylaştırmak için süren çalışmada sona gelindi. 
Bugün itibarıyla yürürlülüğe giren yeni düzenleme ile birlikte İsveç vatandaşlarının pasaportsuz olarak AB kapsamında olan tüm ülkeleri rahatlıkla dolaşma, çalışma ve o ülkelerin üniversitelerine kayıt olarak eğitimlerini sürdürmesi mümkün. Yeni kanunun yönetmeliklerinde yapılan bir dizi değişiklik bugün yürürlülüğe girdi.

Pasaport kontrol sırasında İsveçli vatandaşlar artık sadece kimliklerini göstererek geçebilecek. Eğitim yasasında da yapılan bir dizine değişikliklerle farklı AB kapsamında diğer ülkelerde diledikleri birçok üniversiteye kayıt olma ve eğitimlerini devam ettirme sürecide faal hale geldi.

Ancak eğitim sistemi kapsamında üniversitelere girmek için 9. sınıfta ulusal birtakım testlerden geçmek gerekiyor. Yapılacak olan testlerde başarılı olan öğrenciler çok daha rahat bir şekilde başka üniversitelerde okuyabilecek. EĞitim ile ilgili yasa tam olarak 1 Ocak 2015 tarihi itibarıyla geçerli olacak.
Editör: İsveç Gündemi