Basın toplantısında konuşan Başbakan Ulf Kristersson, "Dondurucu ve çok zor koşullar beklediğimiz bir kışla karşı karşıyayız" ifadeleri kullanarak, bu durumun diğer ülkelerin Ukrayna'ya yardım etme beklentisini artırdığını söyledi.

720 milyon SEK insani yardım ve 3 milyar SEK askeri destek. 

Hükümetin Çarşamba günü Ukrayna'yı desteklemek için sunduğu yeni "kış paketi", İsveç'in Ukrayna'ya tek seferde verdiği şimdiye kadarki en büyük destek paketi olarak açıklandı.

Dış Ticaret Bakanı Johan Forssell, insani yardım paketinin odak noktasının, en savunmasız durumdakilere kıştan önce en gerekli şeyleri mümkün olan en kısa sürede ulaştırmak olduğunu söyledi.

Destek, 2022 bütçesinden kalan paranın yanı sıra daha aşı programları için ayrılan ve kullanılmayan fonlarla finanse ediliyor. İnsani yardım, diğer şeylerin yanı sıra Kızıl Haç hareketinin acil yardım çalışmalarına, BM'nin gıda programına ve Danimarka Mülteci Konseyi'nin mayın temizleme çalışmalarına gidecek.

Johan Forssell, "En çok ihtiyacı olanlara en hızlı şekilde yardım alabileceğine inandığımız yardım kuruluşları üzerinden bu işlemi yapmayı seçtik" dedi.

Uçaksavar sistemi talep görüyor

Askeri paket içeriği, Ukrayna'nın kendi öncelik listesine göre tasarlandı ve diğer şeylerin yanı sıra talep edilen bir hava savunma sistemi bulunuyor.

Savunma Bakanı Pål Jonson, başka bir hava savunma sistemi, silah ve mühimmat içeren paket olduğunu belirtti.

Pål Jonson, güvenlik nedenleriyle bunun ne tür bir sistem olduğu konusunda ayrıntı vermek istemezken, 3 milyarlık askeri desteğin ne kadarının hava savunma sistemine gittiği hakkında da bilgi vermedi.

İsveç ayrıca kişisel kış ekipmanı, çadırlar, kişisel arazi araçları ve ihtiyaç duyulan bazı ekipmanlar ile katkıda bulunuyor.

Rusya'nın Şubat ayında Ukrayna'yı işgalinden bu yana İsveç, yardım ve askeri destek paketleri şeklinde yaklaşık 5,2 milyar SEK katkıda bulundu. İsveç'in şu ana kadar aldığı payın yarısı AB desteğinden geldi. Toplamda, AB yaklaşık 19 milyar avro katkıda bulunmuştur.

Editör: İsveç Gündemi