Türk Dünyası Belediyeler Birliği (TDBB) ile İsveç Lund Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ne bağlı Raoul Wallenberg Enstitüsü (RWI) arasında ''İnsani Kentler Projesi'' iş birliği protokolü imzalandı.
TDBB Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, TDBB binasında gerçekleştirilen törende yaptığı konuşmada, birliğin uluslararası alanda önemli ve bilimsel çalışmalar yaptığını belirterek, İsveç'teki üniversiteyle yapılan iş birliğiyle, insan haklarının Türkiye'nin gelişimi, kalkınması ve huzuruyla ilgili bir çalışma olacağını söyledi.



Belediyelerin önemli bir bölümünün bazı konularda güzel gelişmeler gösterdiklerini anlatan Karaosmanoğlu, ''TDBB olarak onlara öncülük yapmaktan, bir araya getirmekten ve faydalı olmaktan son derece mutlu oluyoruz. Protokolün ilgili belediyelerimize yararlı ve faydalı olmasını temenni ediyorum.'' dedi.

RWI Başkanı Morten Kjaerum ise konuşmasında, TDBB ile bu protokolü imzalamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Yerel düzeyde alınan bütün kararların ve yapılan faaliyetlerin herkes için yaşanılabilir alanlar ve kentler oluşturması adına önemli olduğunu vurgulayan Kjaerum, ''Toplumun en hassas, en kırılgan gruplarına, dezavantajlı gruplarına hitap ettiğimiz için TDBB ile bu protokolü imzalamaktan gurur duyuyorum. Herkese alan yaratabilmek ve kent içerisinde hep birlikte daha rahat yaşayabilmek için toplumları daha katılımcı, dahil edici kılmamız gerekiyor.'' ifadelerini kullandı.

TDBB Genel Sekreteri Fahri Solak da iş birliği protokolü kapsamında Türkiye'de belirlenen 10 belediyeyle ''İnsani Kentler'' başlıklı bir proje yürüteceklerini söyledi.

Projeyi kabul eden belediyelerle 5 başlık altında 3 yıl devam edecek bir sürecin takip edileceğini belirten Solak, protokolle ''Engelli Dostu Kent'', ''Çocuk Dostu Kent'', ''Kadın Dostu Kent'', ''Yaşlı Dostu Kent'' ve ''Mülteci Göçmen Dostu Kent'' olmak üzere 5 ana başlıkta çalışma yürütüleceğini anlattı.

Konuşmaların ardından, TDBB Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu ile RWI Enstitü Başkanı Morten Kjaerum tarafından iş birliği protokolü imzalandı.

Törene, TDBB Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağrıcı, Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Konya Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ve Gaziantep Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet İhsan Tahmazoğlu katıldı.

Türkiye'deki İnsani Kentler'in yayılmasına destek olarak sosyal içermenin çeşitli dezavantajlı gruplar adına sağlanması, insan hakları norm ve prensiplerinin yerelleşmesi ve gündelik yaşama uyarlanması için metodolojik yaklaşımların geliştirilmesi hedeflenen projeyle, 3 yılın sonunda belediyelere ''İnsani Kent'' unvanı ve sertifikası verilecek.
Editör: İsveç Gündemi