Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın birlikte gerçekleştirdiği 4. Uluslararası Akıllı Şebekeler ve Şehirler Kongre ve Fuarı Haliç Kongre Merkezi’nde başladı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Şirketlerinden UGETAM’ın sponsorları arasında olduğu kongreye Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın yanı sıra, İsveç Enerji Bakanı İbrahim Baylan, Avusturya Viyana Eyaleti Şehircilik Bakanı Michael Ludwig, İstanbul Valisi Vasip Şahin, EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz ile 50’nin üzerinde ülkeden 5 bin sektör temsilcisi katıldı.

Kongrenin açılışında konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, dünyanın hızla şehirleştiğini, bilim ve teknolojinin de büyük bir hızla geliştiğini belirterek, gezegenimizin geleceğinin konuşulması açısından kongreyi çok önemsediğini söyledi.

Şehirlerin hızla gelişmesi nedeniyle insanoğlunun şehirlerin altyapısında bilim ve teknolojiyi çok fazla kullanmak zorunda kaldığını kentlerin bir inovasyon merkezine dönüştüğünü dile getiren Başkan Kadir Topbaş, “Şimdi akıllı evler, akıllı altyapılar, insansız metro araçları ve hızlı trenler var. Bütün bu yatırımları yaparken çevreye etkilerini de beraberinde düşünmek zorundayız. Dünya nüfusunun 2050 yılında 9 milyar olacağını ve 7 milyarının şehirlerde yaşayacağını düşünürsek çok daha çevreci çalışmalar yapmak zorundayız” dedi.

İBB ve UCLG Başkanı olarak şehirlerde teknolojiyi en iyi şekilde kullanmaya özen gösterdiklerini vurgulayan Kadir Topbaş, şöyle konuştu; “Bilim ve teknoloji o kadar çok gelişti ki artık çalışmalarda insan gücü yerine akıllı sistemler tercih ediliyor. 2-3 yıl önce yaptığınız çalışmanın bile güncellenmesi ya da yenilenmesi gerekiyor. Böyle bir süreçte şehrin altyapısını buna göre düzenlemek zorundasınız. İBB olarak, akıllı trafik ve ulaşım sistemlerinden başka birçok alana kadar akıllı şehircilik konusunda çok önemli adımlar attık. Dünyanın neresinde bir teknolojik gelişme varsa ekiplerimizi anında oraya gönderiyoruz. Daha dün genel sekreterim ve genel sekreter yardımcım gördüğüm yeni çalışmaları incelemek üzere gittikleri Singapur’dan geldiler. İBB olarak teknolojiyi en iyi katip eden ve en iyi uygulan belediyelerin başında geliyoruz.”

İnsanların daha hızlı yaşadığını ve bunun sonucunda İstanbul’da günlük hareketliliğin 28,5 milyona eriştiğini ve yakın gelecekte şehir nüfusunun 3 katı olan 50 milyona erişeceğini Topbaş, ihtiyaçları karşılamak için şehrin bütün altyapı sistemlerini buna göre kurgulamak zorunda olduklarını söyledi.

“Halkın beklentilerini önceden hissetmek gerektiği ve hatta talep gelmeden çözüm aranması gerektiği hususunun yerel yöneticiler olarak üzerinde hassasiyetle duruyoruz ve bütün belediyelere bunu tavsiye ediyoruz” diyen Topbaş, aksi taktirde yerel yönetimlerin başarılı olmadığını, halkın yaptırmış olduğunu belirtti. İstanbul’da Türkiye ve dünyaya örnek olan bir belediyecilik modeli geliştirdiklerini aktaran Topbaş, göreve ilk geldiğinde İstanbul Metropolitan Planlama Merkezi’ni kurarak İstanbul’u çevre illeri de dikkate alarak ulaşımdan, altyapıya ve ekolojiye kadar 14 ayrı departmanda inceleyerek planlamalar yaptıklarını hatırlattı.

Kongrenin yerel yönetimlere önemli katkılar sunacağına inandığını ifade eden Topbaş, belediyelerin çok şeffaf olarak bilgi ve deneyim paylaşımında bulunduğunu ve bunun kazanımlarını yaşadıklarını söyledi. Topbaş, İstanbul’da üniversitelerle birlikte hareket ederek hizmetlerimizde çok ileri teknolojiyi kullandıklarını da sözlerine ekledi.

Toplantıda daha sonra konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı ise, akıllı şehirler için çeşitli alanlarda çalışmalarımızı başlattıklarını ve Türkiye’de aklı şehirlerle ilgili yasal mevzuatı tamamladıklarını ve akıllı şehirler kurmak için çalışmalar başlattıklarını söyledi.

Kentsel dönüşümü akıllı şehirler için bir şans olarak gördüklerini, ancak dönüşümde şehirlerin kültürünü de ihmal etmeyeceklerini ifade eden Sarı, atık yönetimi ve akıllı şebekeler konusunda da ciddi yatırımlar yaptıklarını kaydetti.

Sarı, “Bir proje yaparken çevresel faktörleri ve akıllı şehircilik faktörlerini çok iyi şekilde değerlendiriyoruz. Bilgi ve deneyimlerin paylaşıldığı ve sorunların masaya yatırıldığı kongrenin ortaya çok iyi bir sinerji çıkartacağına inanıyoruz” diye konuştu.

İki gün sürecek kongrede akıllı şehirler için yenilikçi uygulamalar ve örnek çalışmalar, enerji yönetim ve izleme sistemleri, akıllı şehirler ve şebekelerde enerji üretim ve depolama sistemleri, enerji tüketim teknikleri, akıllı şebekelerin ve şehirlerin korunması arızası onarımı bakımı ile akıllı ulaşım sistemleri gibi konular global yöneticiler tarafından tartışılacak. Ayrıca 150 firmanın standında yeni teknolojiler sunulacak. 

Editör: İsveç Gündemi