İsveç Adalet ve Göç Bakanı Morgan Johansson, Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında sığınmacılarla ilgili sağlanan mutabakatının önemini vurgulayarak, "Anlaşmayı her yönden olumlu buluyorum. Bu anlaşma insan tacirlerine büyük darbe vurdu.

Binlerce trajik ölümlerin önüne geçti" dedi.İsveçli Bakan Johansson, AA muhabirinin sığınmacılar konusunda Türkiye-AB mutabakatına ilişkin AA muhabirinin sorularını cevaplandırdı. Johansson, "Anlaşmayı her yönden olumlu buluyorum. Bu anlaşma insan tacirlerine büyük darbe vurdu, binlerce trajik ölümlerin önüne geçti, sığınmacıların yasal ve güvenli yollardan Avrupa ülkelerine gelmelerinin yolunu açtı." dedi.Anlaşmanın ayrıca sığınmacıların Avrupa ülkelerine dağılımı konusundaki adaletsizliği de rafa kaldırdığını dile getiren Johansson, "Bu nedenle anlaşmayı çok önemli ve çok isabetli buluyorum.'' ifadesini kullandı.

-İsveç'e 5 yılda 130 bin Suriyeli sığındı

Bakan Johansson, Suriye'de başlayan çatışmalarla birlikte, İsveç'in Suriyelilere kapılarını açtığını hatırlatarak, şöyle konuştu:"Beş yılda İsveç'e gelen 130 bin Suriyeli sığınmacıya kapılarımızı açtık. Bu sığınmacılardan 100 bine yakınına oturma ve çalışma izni verdik. Yakın zamanda gelen 30 bin Suriyelinin de işlemleri devam ediyor. Suriye'den gelenlerin sığınma taleplerini kabul ediyoruz. Irak, Somali ve Afganistan'ın güvenli bölgelerinden gelenlerin sığınma taleplerini ise kabul etmiyoruz. Göçmenler Ofisi bu yöndeki çalışmalarını sürdürüyor. Bu sene gelen 163 bin sığınmacıdan 40 ila 80 bininin geri gönderilmesi söz konusu. Bunlar, Suriyeli olmayan sığınmacılar."

- "Sınır kontrolü bir süre daha devam edecek"

Schengen serbest dolaşım sisteminin AB ve Türkiye arasında sağlanan anlaşmadan sonra normale dönmesini beklediğini kaydeden Johansson, 2015'in son çeyreğinde İsveç'e 100 bin sığınmacı gelmesi nedeniyle sistemin kilitlendiğini, bu krizi aşmak için 4 Ocak'ta Danimarka sınırında pasaport ve kimlik kontrollerine başladıklarını hatırlattı.Johansson, "Sınır kontrolünü uygulamadan önce haftada 10 bin kişi gelirken bu rakam şu anda 500 kişiye düştü. Tek korkumuz, Türkiye'de bekleyen sığınmacıların tekrar Avrupa'ya akın etmesi. Bu durum AB ve Türkiye arasındaki anlaşma ile kontrol altına alındı ama biz yine de tedbir amaçlı olarak, bir süre daha bekledikten sonra sınır kontrolüne son vereceğiz." diye konuştu.

Düzensiz göç ve insan kaçakçılığı ile mücadele amacıyla Türkiye ile AB arasında 18 Mart'ta Brüksel'de mutabakata varılmıştı. 4 Nisan'da başlayan uygulamaya göre, Türkiye, kendi topraklarından Yunan adalarına geçtiği kanıtlanan göçmenleri geri kabul ediyor. Bu kimselerden Suriyeli olmayanların Türkiye tarafından ülkelerine iade edilmesi için işlem yapılıyor. Suriyeli olanlar ise Türkiye'deki kamplara yerleştirilecek ve her birine karşılık kayıtlı Suriyeli sığınmacılardan biri AB ülkelerine gönderiliyor. Değişimi yapılacak Suriyeli sığınmacı sayısı ilk etapta 72 bin kişi olarak öngörülüyor. Geri kabul ve değişim işlemlerinin masrafları AB tarafından karşılanıyor.

Orhan Karan/Atila Altuntaş
Editör: İsveç Gündemi