Karar, 6 Mayıs Cuma günü, ülkedeki genel terör tehditlerinin yüksek olduğunu ve dış sınırlardaki kontrollerin güvenliği sağlamak için yeterli olmadığını belirten bir basın açıklamasıyla duyuruldu.

Basın açıklamasında, "Schengen bölgesinin dış sınırındaki kontroller yeterince uygulanmıyor ve Schengen bölgesine giren birçok kişi geldikleri ülkede kalmıyor, nispeten özgürce diğer Üye Devletlere geçiyor”, bilgisine yer verilen basın açıklamasında, bu durum teröristlerin ve diğer suçluların İsveç'e ulaşmasını kolaylaştırır denildi.

Yeni sınır kontrolleri, önümüzdeki 12 Mayıs Perşembe günü başlayacak ve AB mevzuatına göre 11 Kasım'a kadar geçerli olacak.

Hareketi duyuran Adalet ve İçişleri Bakanı Morgan Johansson, iç sınırlarda sınır kontrollerinin yeniden başlatılmasının İsveç makamlarının ülkeye girmek isteyen ve İsveç'in güvenliği için risk oluşturan kişileri tespit etmesini kolaylaştırdığını söyledi.

Bakan alınan karar, "Potansiyel failleri tespit etmeye ve böylece olası terör saldırılarını önlemeye de yardımcı olabilir" dedi.

12 Mayıs'tan itibaren, diğer dört Schengen Bölgesi ülkesi: Norveç, Avusturya, Almanya ve Danimarka; başta terör tehditleri, ikincil hareketler ve organize suç tehditlerini gerekçe göstererek sınır kontrollerini genişletmeye hazırlanıyor.

Fransa ise 1 Mayıs'tan bu yana sınır kontrollerini uzattı ve mevcut kararın 31 Ekim 2022'ye kadar geçerli olmaya devam etmesi bekleniyor.

Schengen Sınırları Kanunu'na (SBC) göre, Üye Devletlerin, kamu politikasına veya iç güvenliğe ciddi bir tehdit olması durumunda, iç sınırlarda sınır kontrollerini geçici olarak yeniden başlatmalarına izin verilmektedir. Ancak Kanun, sınır kontrolünün süresinin en fazla 30 gün ile sınırlandırılması gerektiğini de belirtmektedir.

Komisyon, kontrol önemini ifade eden kodu açıklayarak,"Gerekirse, sınır kontrolünün yeniden başlatılması 30 güne kadar yenilenebilir süreler için uzatılabilir. Toplam süre altı ayı geçemez" diyor.

Yine de, şu anda sınır kontrolleri olan ülkelerin çoğu, aynı gerekçelerle altı ayda bir uzatarak, onları yıllardır yürürlükte tutuyor. Bu tür uzantılar, ancak bu uygulamalar Avrupa Adalet Divanı tarafından son zamanlarda yasa dışı kabul edilmiştir.

Bu yılın Nisan ayının sonunda, AB Adalet Divanı, altı aydan uzun süreler için yeniden başlatılan iç sınır kontrollerinin Schengen Tüzüğü'ne aykırı olduğunu aldığı bir kararda belirtti.

Mahkeme kararında, Üye Devletlerin kamu politikalarına veya iç güvenliklerine yönelik ciddi bir tehdit olduğu durumlarda sınır kontrollerini yeniden başlatmalarına izin verilirken, bu sürenin olması gerektiği gibi azami toplam altı ayı aşamayacağını söylüyor. Üye Ülke, sorunu engellemek ve çözmek için başka yollar bulmak için yeterli olmalıdır.

Editör: İsveç Gündemi