Koronavirüsle ilgili süreci değerlendiren ve konuya dair tavsiyeleri yenileyen İsveç kanadı, yaz tatiline çıkacakların acele etmemesi gerektiğinin altını çizerek, "15 Temmuz'a kadar mecbur kalınmadıkça seyahat etmeyin" çağrısında bulundu.

Öğleden sonraki basın toplantısında İsveç Dışişleri Bakanlığı, yurtdışına çıkış tarihi ile ilgili 15 temmuza kadar yapılmaması tavsiyesinde bulundu. Bakanlık tavsiyesinde zorunlu olmadıkça tüm ülkelere gereksiz seyahatlerden kaçının ifadeleri içerirken, bu durum yaz seyahat planı yapanlarda endişe yarattı.

İsveç'ten mecbur kalmadıkça seyahat etmeyin tavsiyesi gelirken, AB Komisyonu bugün düzenlediği basın toplantısında, devam eden korona salgınına rağmen turizm, yolcu trafiği ve seyahat için bazı önlem ve yönerge ile kabul edilen bir paket sundu.

Dört farklı tema içeren pakette, üç aşamalı bir plan yer alıyor.

AB içi seyahatlerin, Haziran'da başlaması planlanan paketin önümüzdeki günlerde netlik kazanması beklenirken, İtalya Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Paola De Micheli, Avrupa Birliği (AB) içinde İtalya, İspanya, Almanya ve Fransa olarak oluşturdukları ortak çalışma grubunda, turizm sezonunu karantina uygulaması olmadan başlatmak için çalıştıklarını duyurdu.

Dört ülkenin başlattığı çalışmada beklentiler şöyle:

Merkezi Roma'da bulunan Yabancı Basın Derneği’nin video-konferans yöntemiyle yapılan basın toplantısına katılan İtalyan Bakan De Micheli, AB Komisyonu'ndan bir turizm planı sunmasını beklediklerini söyledi.

İtalyan bakan, "Eğer turizm sektörünü açarsak doğal olarak turistik amaçlı gelen birini karantinaya alamayız. İtalya turizmden dolayı uçuşları başlatırsa karantina olmayacak, çünkü buraya gelen, geliş amacı olan tatilini yapmalı." ifadelerini kullandı.

De Micheli, "Şu anda koşullar yok ama karşılıklı karantinaya gerek kalmayacak şekilde turizmi yeniden başlatacağız ama içinde bulunduğumuz yeni aşamaya dair gelecek ilk sonuçları bekliyoruz." dedi.

De Micheli, "18 Mayıs’tan sonra salgın eğrisi kontrol altında olursa bölgeler arasında seyahat muhtemelen haziran ayının ilk yarısında normalleşmeye başlayabilir. Sonrasında yapılacak değerlendirmeyle de İtalya dışı seyahatler gelebilir." şeklinde konuştu.

Avrupa bir yandan turizm sezonu için kapıları açmayı hedeflerken, öte yandan İsveç'ten gelen erteleme tavsiyesinin yaptırım olmadığı düşünülüyor. Bazı ülkelerin kendi başına karar alma ihtimali gözönünde bulundurulurken, İsveç'in salgına hafif önlemlerle mücadele etmesi nedeniyle seyahatlere kesin bir yasak gelebileceği düşünülmüyor.

Hükümet kanadı bugün Başbakan Stefan Löfven, Dışişleri Bakan Ann Linde, Sosyal Güvenlik Bakanı Lena Hallengren ve Ulusal Halk Sağlığı Genel Müdürü Johan Carlson'un katıldığı basın toplantısında: "Koronavirüsü ile ilgili mücadele kapsamında, yaklaşan yaz tatili ve seyahatler de basın toplantısının önemli bir bölümünü kapsadı.

Löfven, "Keşke virüsün bittiğini söyleyebilseydim" diyerek, krizle mücadelede henüz istenilen noktaya gelinmediğini ve salgının etkilerinin azaltılması için her bireyin sorumluluğu olduğu hatırlatması yaparak, "önümüzdeki yaz farklı olacak. Her şeyi kapatmadık, ancak henüz normal moda geri dönemeyiz" ifadeleri kullandı.

İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde ise, koronavirüsü nedeniyle ortaya çıkan belirsizlikten dolayı yurtdışına seyahatlerinin 15 Temmuz 2020 tarihine kadar mecbur kalınmadıkça sehayatten kaçınılması gerektiğine hatırlatarak, bu yöndeki tavsiyeye uyulmasını beklediklerini ifade etti. 

Linde, "Virüsün yavaşladığını görmüyoruz. ve Yurtdışından evlerine henüz dönemeyen 7 bin 500 İsveçliye yardım etmeye çalıştık. Yurtdışındaki İsveçliler yerel hükümetlerin önerilerine uymalılar ve büyükelçiliklerimizin Swedenabroad veya bakanlığımızın seyahat portalı UD Resklar'dan seyahat bilgilerini okumalıdırlar" dedi.

Sosyal Güvenlik Bakanı Lena Hallengren, "Halk Sağlığı Kurumu, seyahatlerin sağlık hizmetine yükü olmadan yurtiçinde yapılabileceği değerlendirmesini yapmıştır" diyerek, seyahat edeceklerin ailesi ve yakın tanıdıkları dışında temastan kaçınmalarının önemli olduğuna vurgu yaparak, "tehlikenin bittiğine bir işaret yok"  ifadeleri kullandı.

Ulusal Halk Sağlığı Genel Müdürü Johan Carlson, İsveç'te oldukça yaygın olan yaz kampları, spor ve çocuk kampları için gerekli incelemeleri yapıyoruz ve olumlu bakıyoruz ifadeleri kullandı. 

Daha önce okulların kapatılmaması, gençlik ve çocuk sporları için açık bir işaret verilmesi gerektiğini söylemiştik diyen Carlson, "lise,  üniversiteler ve yüksekokullar'daki kısıtlamaların muhtemelen yakında kolaylaştırılacağını belirtti.

Editör: İsveç Gündemi