1980’de evlenerek İsveç’e gitti. Orada 2 yıl lokanta yönetimi ve mutfak eğitimi aldı. 20 sene sonra yeniden Türkiye’ye döndü, İstanbul’da çocukluk hayali olan Le Chalet lokantasını işletti. 1992’de İstanbul’un karmaşasından kaçıp Bodrum’a yerleşti. Eşi Ferman Yılmaz’la birlikte 2000’de adını verdiği Sait Balık Restaurant’ı açtı. Fark yaratan mutfağı, dekoru, servisi, güler yüzlü hizmetiyle kısa sürede Bodrum klasiği olmayı başardı. Sait Bey tam 36 yıldır mesleğini eksilmeyen heyecanla ve severek yapıyor. Sürekli işinin başında. İnanılmaz çalışkan ve titiz. Her ayrıntıyla yakından ilgileniyor. Aynı zamanda meraklı, araştırmacı. Yeniliğe, öğrenmeye açık. Atom karınca gibi. Sürekli bir koşuşturma içinde. Ve de dost canlısı. Her gelenle yakından ilgileniyor. Onları müşteri olarak değil, misafiri olarak görüyor. “Eğer bugün Sait bir dünya markası olduysa bunda inandığımız değerlerden hiç ödün vermememiz ve yürüdüğümüz yolun taşlarını birer birer titizlikle döşememiz yatıyor. Biz aslında misafirlerimize sadece menüde yazan yemekleri sunmuyoruz. Büyük bir titizlikle seçilmiş, özenle üretilmiş, eşi benzeri olmayan lezzetler sunuyoruz. Ve inanıyorum ki, dünyanın en güzel köşelerinden biri olan ve 5 bin yıllık kadim tarihi ile herkesin bir gün gelip yaşamayı hayal ettiği Bodrum’da dostlarımızın yaşamlarına sunduğumuz lezzetlerle değer katmaya devam ediyoruz” diyor.


* İlk arabam beyaz bir Murat Serçe’ydi. Şimdi 2008 model siyah BMW kullanıyorum. Bir otomobilden öncelikli beklentim otomatik olması. Tabii sağlamlık da güvenlik açısından önemli. Trafikte rahat ve dikkatli bir sürücü olduğumu söyleyebilirim.
 
BESLENME
Balık ve salatadan vazgeçemem
* Kahvaltısız güne başlamam. Siyah zeytin ve yumurta mutlaka olsun isterim. Öğlenleri daha çok çorbayla geçiştiririm. Akşamları balık ve salata tercih ederim. En çok kalkan, dil ve pisi balığından hoşlanırım. İşim gereği mutfakla aram iyi. Dolmada iddialıyım.
 
MEKAN
Temizlik, güler yüz,
ilgi ve tabii lezzet
* Mekan ayrımı yapmam. Yeter ki temiz ve hijyen olsun. Güler yüz ve ilgi gösterilsin. Tabii ki lezzetli ürünler sunulsun. İlle de yer vermek gerekirse Ankara’da Tirilye, İstanbul’da Parle ve Masa keyif aldığım yerler arasında.

 
SPOR
Profesyonel futbolcuydum
* Spor olarak hayatımda şu an için yürüme ve yüzme var. Gençliğimde profesyonel futbolcuydum. Konyaspor ve Adanaspor’da yıllarca futbol oynadım. Beşiktaş taraftarıyım. Fırsatım ve imkanım olsa tenis oynamak isterim.
 
TATİL
Bilgimi geliştirmek
için dünyayı gezerim
* Yaptığım iş yoğun tempo gerektiriyor. Bu nedenle tatile çıkma şansım hiç yok gibi. Ancak restoran bilgimi geliştirmek için dönem dönem iş amaçlı ziyaretlerim oluyor. İtalya, Bakü ve Selanik’i seviyorum.
 
HOBİ
Yemek kitapları topluyorum
* En büyük hobim değişim mekanlar ve lezzetler keşfetmek. Ayrıca, otomobil kullanmak. Ve Türk Sanat Müziği’nin o ölümsüz eserlerini dinlemek. Bir de yemek kitapları toplamak.
 
KARİYER
İsveç’te lokanta yönetimi
ve mutfak eğitimi aldım
* Lise mezunuyum. Konyaspor ve Adanaspor’da futbol oynadım. 1980’de İsveç’e gittim. Orada lokanta yönetimi ve mutfak eğitimi aldım. 20 yıl yaşadıktan sonra Türkiye’ye döndüm. 1988-1991 yılları arasında İstanbul’da Tarabya’da ‘Le Chalet’ adlı lokantayı işlettim. 1992’de Bodrum’a yerleştim. Sait Restaurant’ı açtım. Şimdilerde eşim Ferman ve kızım Özlem’le birlikte yoluma devam ediyorum. İlk paramı Konyaspor’da kazandım. O günün parasıyla tam 70 bin TL. Babam edebiyat öğretmeniydi ve 600 TL maaş alıyordu.
 
GÜNE BAŞLANGIÇ
Şükrederek uyanırım
* 01.00-02.00 gibi yatar, 08.00-09.00 civarında da kalkarım. Evden çıkışım işin durumuna göre değişir. Sonrasında mekanlar için alışverişe çıkar, öğlen ve akşam için hazırlık yaparım. Hiçbir insan için akşam yatarken sabah uyanacağının garantisi yok. Bu nedenle her sabah gözümü açtığımda yeniden doğduğuma şükrederim.
 
MODA
Favori rengim mavi
* Kendi çapımda modayı takip ettiğimi söyleyebilirim. Yerine göre resmi, yerine göre spor giyinirim. En çok mavi rengi severim. Kıyafetlerimi genelde eşim alır. Onun zevkine her zaman güvenirim.
 
TEKNOLOJİ
Lezzet ve doğa
paylaşıyorum
* Teknolojiyle aram çok kötü. Ama sosyal medyayı seviyorum. Facebook’ta da, Twitter’da da, Instagram’da da varım. Belki çok zaman ayıramıyorum ama mesleğim ve doğayla ilgili paylaşımlarda bulunmayı seviyorum.
 
SEVİMLİ DOSTLAR
‘Poncik’imiz var
* Hayvanlarla aram hep iyi oldu. Şimdi bir kedim var. Adı ‘Poncik’. 2 yaşında. Günün bütün yorgunluğunu alıyor.
 
ASTROLOJİ
Planlı ve disiplinliyim
* Oğlak burcuyum. Takip etmem. Güvenilir oldukları, planlı hareket ettikleri, disiplinden hiçbir zaman kopmadıkları söylenir. Ne kadarı bana uyuyor, tanıyanlara sormak lazım.
 
KİMDİR?
Adı ve soyadı: Sait Birtan Yılmaz
Doğum yeri ve yılı: Konya, 1951 
Eğitimi: Lise
İşi: Sait Restaurant’ın kurucusu
Burcu: Oğlak
Medeni durumu: Ferman Hanım’la evli. Edip, Özlem ve Deniz’in babası.
Editör: İsveç Gündemi