Teröre desteğin kesilmesi ve Türkiye'nin iadesini istediği bazı kişilerle ilgili iadeler konusunda görüşmeler sürüyor. 

Türkiye, NATO'ya katılmak isteyen İsveç'in, teröristlerle ilgili iade işlemlerini yerine getirmelerini istiyor.

Varılan mutabakat çerçevesinde İsveç'ten heyet, Türkiye'yi ziyaret edecek.

2019 yılından bu yana Türkiye'ye askeri teçhizat ve teknoloji konularında ambargo uygulayan İsveç'ten bu kısıtlamaları kaldırma adımı geldi.

Stratejik Ürünler Müfettişliği (ISS)'nin internet sitesinde yaptığı açıklamaya göre: İsveç'in Türkiye'ye satışını durduğu önemli askeri ürünlerle ilgili kısıtlamayı kaldırdığını duyurdu.

Alınan kararın, elektronik ekipman, yazılım ve teknik yardım alanlarındaki ürünlerle ilgili olduğu belirtildi.

NATO'ya üyelik kapsamında Türkiye ile İsveç arasında sağlanan mütabakat kapsamında bu kararın alındığına vurgu yapıldı.

Kararın yorumunda ISP, "İsveç'in NATO'ya üyelik başvurusu, askeri teçhizatın Türkiye de dahil olmak üzere diğer üye ülkelere ihraç edilmesini sağlayan savunma ve güvenlik politikası nedenlerini büyük ölçüde güçlendiriyor." denildi.

NATO ülkeleriyle işbirliği

ISP açıklamasında: İsveç'in NATO'ya üyelik başvurusu, Türkiye dahil diğer üye ülkelere askeri teçhizat ihracına izin verilmesinin savunma ve güvenlik politikası gerekçelerini büyük ölçüde güçlendiriyor. 

Değişen savunma ve güvenlik politikası koşullarına ilişkin olarak, ISP, genel bir değerlendirmeden sonra, İsveç savunma sanayisinden Türkiye'ye müteakip teslimatlar için izin vermeye karar verdi. Lisans, ML11 (elektronik ekipman), ML21 (yazılım) ve ML22 (teknik yardım) kategorilerindeki diğer askeri teçhizata atıfta bulunuldu.

Karar öncesinde, meclisteki tüm parti temsilcilerinden oluşan İhracat Kontrol Konseyi ile istişarelerde bulunulduğu ve genel onayla bu adımın atıldığına dikkat çekildi.

Editör: İsveç Gündemi