İsveç'in başkenti Stockholm'de soykırım suçlarını araştırmak amacıyla kurulan mahkeme, 1994 yılında Ruanda'da 800 bin kişinin öldüğü iç savaşta insanlık suçu işlediği gerekçesiyle 61 yaşındaki Claver Berinkindi ömür boyu hapis cezasına mahkum etti.
Stockholm Mahkemesi, 2012 yılında  İsveç ve Ruanda'da tanıkları ve sanık avukatlarını dinlemeye başlayarak, yargılama sürecini başlatmıştı. Ruanda ve aynı zamanda İsveç vatandaşı olan, Claver Berinkindi mahkemede, çok sayıda insanın öldürülmesine rol aldığı ve uluslararası anlaşmalara karşı suç işlediği iddialarıyla yargılandı.

Mahkeme, 22 yıl önce işlenen suçlar ile ilgili belge ve kanıtlara ulaşmada büyük zorluklar yaşandığına dikkati çekerken, olayları yaşayan ve hayatta olanlar mahkemede tanıklık yaptı.

 İlk soykırım cezası 2013 yılında verildi

Söz konusu mahkeme 2013 yıllında ilkez   57 yaşındaki Ruanda ve İsveç vatandaşı Stanislas Mbanenande'yi ömür boyu hapis cezasına mahkum etmişti.

Ruanda'da 1994 yılında Hutu ile Tutsi kabileleri arasında yaşanan çatışmalarda 3 aylık süre içinde aralarında kadın, çocuk ve yaşlılarında bulunduğu 800 bin kişinin öldüğü açıklanmıştı.
Editör: İsveç Gündemi