Polonya ve İsveç yönetimi, Rusya Federasyonu’nun askeri alandaki eylemleri ile dezenformasyon (bilgi çarpıtma) faaliyetlerinden dolayı endişe duyuyor.  Polonya Başbakanı Beata Szydlo ve İsveç Başbakanı Stefan Löfven, 20 Haziran tarihinde Varşova’da düzenledikleri ortak basın toplantısında konuyla ilgili açıklamalarda bulundular.
 Polonya Başbakanı Beata Szydlo, “Bunların hepsini (askeri tatbikatlar, dezenformasyon eylemleri), iki ülkenin de dikkate alması gereken bir tehdit olarak kabul ediyoruz. Bu alanda işbirliği yapmalıyız, bilgileri değişmeliyiz ve bunu işbirliğinin çok önemli bir unsuru olarak görüyoruz.” diye kaydetti. İsveç Başbakanı Stefan Löfven’in de fikrini desteklediğini ifade eden Beata Szydlo, hem Avrupa Birliği hem da başka önemli ortakları ile uluslararası kurumlar tarafından Ukrayna için uluslararası desteğin devam ettirilmesinin “bu ülkenin gelişmesi ve durumun istikrara kavuşması için kilit iş olduğunu” ekledi.
 
Stefan Löfven, Stockholm ve Varşova’nın, Minsk Anlaşmaları’nı yerine getirene dek Rusya’ya karşı yaptırımlar ile ilgili tutumuna devam edeceğini vurguladı. Löfven, Polonya ve İsveç’in Baltık Denizi havzasında gerginliğin azalmasını istediğini ve bunun için savunma ve güvenlik alanında işbirliği yapılması gerektiğini kaydetti.
Bilindiği gibi Avrupa Birliği Konseyi 19 Haziran tarihinde Kırım’ın işgali nedeniyle Rusya’ya uygulanan yaptırımların süresini uzattı. Avrupa Birliği, Kırım’a yatırım yapma yasağını 2014 yılında yarımadanın Rusya tarafından yasadışı işgal edilmesinin ardından uyguladı. Söz konusu yaptırım kategorisi, Kırım’dan AB’ye ürün ihracatını, Kırım ve Sivastopol’e yatırım, Kırım’a ulaşım, telekomünikasyon, enerji, petrol ve doğalgaz ile maden sektörleri için bir sıra ürün ve teknolojinin ihracatının yasaklanmasını kapsıyor.
Editör: İsveç Gündemi