Dün gece İsveç saatiyle dörtte Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, "Ukrayna'da özel bir askeri operasyon başlatmaya karar verdi. Birkaç saat sonra, başkent Kiev de dahil olmak üzere Ukrayna'nın birçok yerinde patlama haberleri geldi.

Sabah saatlerindeki basın toplantısında, Magdalena Andersson eylemi kınadı.

Andersson Rusya'nın başlattığı harekatı "Sebepsiz, yasa dışı ve savunulamaz" dedi.

Andersson konuşmasında doğrudan İsveç halkına seslendi ve sükunet çağrısı yaptı.

"Yakın çevremizdeki bir ülke uluslararası hukuku ve güvenliği İsveç için de sonuçları olabilecek şekilde ihlal ettiğinde bunun ne anlama geldiğini merak eden pek çok kişi var" ifadeleri kullanarak konuşmasına şöyle devam etti:

"Bakmaya gerek yok"

"Ebeveynleri çocuklarla neler olduğu hakkında biraz daha konuşmaya teşvik etmek istiyorum. Pek çok çocuk ve genç muhtemelen şu anda neler olduğunu merak ediyor" diyen Andersson, güvendiğiniz bir yetişkinle konuşmaktan çekinmeyin, bu onu daha iyi hissettirebilir ifadeleri kullandı.

"Ayrıca cep telefonunuzda ne izlediğinizi de düşünün kötü olabilir. Rahatsız oluyorsanız bakmanıza gerek yok" dedi.

Basın toplantısına Başbakan Magdalena Andersson, Dışişleri Bakanı Ann Linde ve Savunma Bakanı Peter Hultqvist katıldı.

"Bugün Avrupa tarihinde yeni ve karanlık bir sayfa başladı" ifadeleri konuşmasına başlayan Başbakan Magdalena Andersson, Rusya'nın bir Avrupa ülkesini işgal ettiğini ve demokratik bir hükümeti tehdit ettiğini söyledi.

"Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sebepsiz ve yasa dışıdır. Barışı ve güvenliği tehdit ediyor. Bunun sorumluluğu tamamen Rus siyasi liderliğine düşüyor" ifadeleri kullanan Başbakan Magdalena Andersson, İsveç'in bunu şiddetle kınadığını söyledi.

Editör: İsveç Gündemi