Alınan kararı basın açıklaması ile duyuran Dışişleri Bakanı Ann Linde, hükümetin Rusya Büyükelçiliği'nde görev yapan üç diplomat hakkında sınırdışı kararı aldığını açıkladı.

Säpo, büyükelçilikte yasa dışı faaliyetlerde bulunan daha fazla Rus diplomat olduğunu tahmin ediyor. 

Linde, hükümetin daha fazla sınır dışı etmemesi İsveç'in kendi çıkarlarını değerlendirme ihtiyacıyla ilgili.

"Diplomatları sınır dışı etmek kolay bir şey değil" diyen Ann Linde, sınır dışı etmemiz gerektiğine karar verirken sürekli olarak kendi çıkarlarımızı tartmalıyız, ancak daha fazlasının olabileceğini de göz ardı etmiyoruz yorumu yaptı.

Ülkede kalan diplomatlardan gelebilecek olası bir güvenlik tehdidini nasıl gördüğü sorusu için Säpo'ya atıfta bulunan Linde, üç diplomatın ne tür faaliyetlerde bulunduğu ile ilgili detay vermedi. Diplomatların ülkeyi ne zaman terk edeceği konusunda da net bilgi verilmedi.

Linde, bugünkü sınır dışı edilme duyurusunun ardından Rusya'dan bir tepki gelmesini bekliyor.

"Rus tarafında bir çeşit muadili olacak."

Ayrıca şu anda Buça'dan aktarılan korkunç görüntülerin sarsıcı ve şok edici olduğunu söyledi.

"Rusya'nın Stockholm büyükelçisi bugün İsveç ve AB'nin güçlü kınama tepkisi için Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı" bilgisi veren Ann Linde, savaş suçlarının işlendiği açık ifadeleri kullandı.

Danimarka 15 diplomatı sınır dışı etti

Dışişleri Bakanı Jeppe Kofod, Twitter'dan yaptığı paylaşımda, Rus istihbaratçılarını sınır dışı etme kararını duyurdu.

Kofod, "Danimarka, Rusya'nın Kopenhag Büyükelçiliğinde görevli 15 Rus istihbaratçısını sınır dışı edecek." ifadesini kullandı.

Rusya ile diplomatik bağları korumanın kendilerinin çıkarına olduğunu vurgulayan Kofod, ancak Danimarka topraklarında "casusluk faaliyetlerinin" kabul edilemeyeceğini kaydetti.

Dışişleri Bakanlığı, Rusya'nın Kopenhag Büyükelçisi Vladimir Barbin'e de söz konusu kararı ileterek istihbaratçıların iki hafta içinde ülkeyi terk etmelerini istedi.

Öte yandan, Bakanlık, "Rusya'nın Buça'da Ukraynalı sivillere karşı uyguladığı vahşeti" şiddetle kınayarak "sivillere yönelik kasıtlı saldırıların bir savaş suçu olduğunu" ifade etti.

Fransa, Almanya ve Hollanda başta olmak üzere çok sayıda Avrupa ülkesi de ülkelerindeki Rus elçilik görevlilerini benzeri gerekçelerle sınır dışı etme kararı almıştı.

Diğer şeylerin yanı sıra, Almanya ve Fransa Pazartesi günü sırasıyla 40 ve 35 diplomatı "istenmeyen kişi" ilan etti.

Ek kaynaklar: AA

Editör: İsveç Gündemi