Danimarka Dışişleri Bakanı Martin Lidegaard- Polonya Dışişleri Bakanı Grzegorz Schetyna- İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallström- Gürcistan Dışişleri Bakanı Tamar Beruçaşvili Danimarka, Polonya ve İsveç'ten Gürcistan'ın AB üyeliğine destek- Danimarka, Polonya ve İsveç'in dışişleri bakanları, Tiflis'e yaptıkları ortak ziyarette Gürcistan'a destek mesajları verdi-

Abhazya ve Güney Osetya'nın Rusya ile yaptığı anlaşmaların kabul edilemez olduğunu vurgulayan bakanlar, Gürcistan'ın AB yolunda yapması gerekenlere de dikkat çekti Gürcistan'ı ziyaret eden Danimarka, Polonya ve İsveç'in dışişleri bakanları, Tiflis yönetimine AB üyeliği konusunda destek verdi ancak bazı talepleri olduğunu belirtti.

Danimarka Dışişleri Bakanı Martin Lidegaard, Polonya Dışişleri Bakanı Grzegorz Schetyna ve İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallström başkent Tiflis'te Gürcistan Dışişleri Bakanı Tamar Beruçaşvili ile görüştü. Dört bakan daha sonra ortak basın toplantısı düzenledi. Gürcistan Dışişleri Bakanı Tamar Beruçaşvili, ortak ziyaretin Avrupa ve Avrupa-Atlantik entegrasyonunun Gürcistan'ın egemenliği ile toprak bütünlüğüne verdiği açık desteğin göstergesi olduğunu söyledi.

Beruçaşvili, ziyaretin özellikle mayısta düzenlenecek Riga Doğu Ortaklığı Zirvesi'nden önce yapılmasının önemine dikkat çekti.İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallström ise ziyaretin destek ve dayanışma yanında Gürcistan'dan AB üyeliği için yapması gerekenleri talep amacı taşıdığını belirtti. Wallström, "Avrupa entegrasyonu için reform süreci gerekli. Geçmişe değil geleceğe bakmalıyız. Gürcistan demokratik şeffaf kurumlar oluşturmaya devam etmeli. Özellikle yargı sistemindeki reform sürecine büyük önem veriyoruz" dedi.Danimarka Dışişleri Bakanı Martin Lidegaard da Gürcistan topraklarının her türlü işgalini kınadıklarını ifade etti.

Lidegaard, Abhazya ve Güney Osetya'nın Rusya ile yaptığı ortaklık ve ittifak anlaşmalarının kabul edilemez olduğunu, bunun yasallaştırılmaması konusunda AB olarak mücadele yürüteceklerini, Rusya'dan olumlu cevap alamazlarsa bu ülkeye yaptırımları artıracaklarını dile getirdi. Lidegaard, Rus propagandası ve saldırganlığıyla mücadele için tarafsız ve bağımsız Rusça yayınlara destek verilmesi gerektiğini kaydetti.Polonya Dışişleri Bakanı Grzegorz Schetyna ise Gürcistan'ın toprak bütünlüğüne saygı duyduklarını belirterek, bir ay sonra düzenlenecek Riga Zirvesi'nde Gürcistan'ın AB üyeliği süreciyle ilgili önemli konuların ele alınacağını dile getirdi.

Schetyna, bu süreçte Gürcistan'ın güçlü desteğe ihtiyacı olduğunu, Riga toplantılarının Gürcistan'ı ve tüm bölgeyi geniş perspektiften görmeye yardımcı olacağını söyledi.Danimarka, Polonya ve İsveç'in dışişleri bakanları bugün Gürcistan Başbakanı İrakli Garibaşvili, Gürcistan Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelaşvili, Parlamento Başkanı Davit Usupaşvili ve Gürcistan muhalefet partileriyle ile de bir araya gelecek.
Editör: İsveç Gündemi