Filistin'deki insan hakları ihlallerine dikkat çekmek amacıyla ülkesi İsveç'ten yürüyerek Filistin'e ilerleyen Yahudi asıllı aktivist Benjamin Ladraa, geçtiği ülkelerde insanlara Filistin'de yaşanan dramı anlatıyor.

İsrail'in Filistin'e yönelik zulmüne dikkat çekmek ve ülke ülke gezerek Filistin halkının yaşadığı dramı anlatmak amacıyla geçen yıl ağustos ayında İsveç'ten yola çıkan Ladraa, Sırbistan'a ulaştı.


Yanından ayırmadığı Filistin bayrağı ile yağmur çamur demeden hedefine doğru ilerlemeye devam eden Ladraa, eşyalarını yüklediği bebek arabası ile bugüne kadar Almanya, Çekya, Avusturya, Slovenya ve Hırvatistan'ı geride bıraktı.


AA muhabirine açıklamada bulunan 25 yaşındaki Ladraa, geçen Nisan ayında Filistin ziyareti sırasında yüzleştiği manzara karşısında yaşadığı şaşkınlığı dile getirerek, "Gördüğüm duvarlar, makineli tüfeklerle dolaşan askerler karşısında büyük şaşkınlık yaşadım. 300 kadar çocuğun hapsedildiğini, kadınların tecavüze uğradıklarını duydum. Ülkeme döndüğümde Filistin'deki insan hakları ihlalleri konusunda farkındalık yaratmak için bir şeyler yapmaya karar verdim." dedi.


Bu nedenle İsveç'ten Filistin'e yürüyerek gitme kararı aldığını aktaran Ladraa, yolculuk boyunca bazı geceler çadırında, bazı geceler de otellerde kaldığını, hazır yiyecekler tükettiğini, kimi zaman da geçtiği ülkelerde insanların evlerinin kapılarını kendisine açtığını anlattı.


Yağmurlu geçen Almanya yolculuğunda tünellerde çadır kurduğunu, Avusturya'da ise kara yakalandığını ve çadırının buz tuttuğunu söyleyen Ladraa, İsrail'in Çekya'daki büyükelçiliği önünden geçtiği sırada yetkililerin kendisini durdurduğunu ve pasaportunu incelediğini ifade etti.


"Birçok insan Filistin'de olup bitenlerden habersiz"


Filistin'e vardığında ülkeye girip giremeyeceğinden emin olmadığına dikkati çeken Ladraa, "Filistin'e girmeyi başaramazsam, medyayı bu konuda bilgilendirmeye çalışacağım. Birçok insan Filistin'de olup bitenlerden habersiz." dedi.


Yolculuk boyunca çektiği görüntüleri #walktopalestine etiketiyle sosyal medya hesapları üzerinden paylaştığını belirten Ladraa, "Ayrıca geçtiğim ülkelerde fırsat yakaladıkça Filistin'de gördüğüm manzarayı insanlara anlatmak için dersler veriyorum." diye konuştu.


Ladraa, bu yolculuk için para biriktirdiğini ve her şeyini sattığını, kimi zaman insanların kendisine bağış da yaptığını dile getirerek, hesaplarına göre yolculuğunu Haziran veya Temmuz ayında tamamlamayı planladığını ifade etti.


Bu yolculuğa çıkarak insanlara bir mesaj vermek istediğini vurgulayan Ladraa, "Herkesin, başkalarına yardım etmek adına bir şeyler yapmaya ayıracak vakti olmalı." dedi.
Editör: İsveç Gündemi