İsveç, kitap yayıncısı İsveç vatandaşı Gui Minhai'nin Çin'de 20 Ocak'ta gözaltına alınmasını kınadı.
İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallstrom, yaptığı açıklamada, İsveç vatandaşı Gui'nin Çin'de gözaltına alınmasının oldukça ciddi bir durum olduğunu belirterek, Çin'in "acımasız" ve "keyfi" eylemini kınadıklarını kaydetti.

Wallstrom, 53 yaşındaki Gui'ye yapılan davranışın "acımasız bir müdahale" olduğunu ifade ederek, Çin'in bu eyleminin uluslararası yasalara aykırı olduğunu vurguladı.

Dışişleri Bakanı Wallstrom, "Vatandaşımıza, diplomatik ve tıbbi ekibimizle bir araya gelme şansı verilmesini, ayrıca Gui'nin kızı ve ailesine kavuşmasını istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Gui, Hong Kong'da bir kitabevinde çalışan ve 2015 yılı sonunda kaybolan 5 kişiden biriydi. Diğer 4 çalışan serbest bırakılmıştı.

Hong Kong'daki aktivist gruplar, kitabevi çalışanlarının, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping hakkında yasaklı bir kitabı sattıkları gerekçesiyle gözaltına alındığını iddia etmişti.

Gui Minhai, geçen yılın ekim ayında serbest bırakılmıştı. Gui, İsveçli diplomatlarla 20 Ocak 2018'de Ningbo kentinden Pekin'e giderken trende Çinli polisler tarafından gözaltına alınmıştı.

Gui'nin kızı Gui Angela, yaklaşık iki haftadan bu yana babasının akıbetine ilişkin bilgi sahibi olmadığını söyledi.
Editör: İsveç Gündemi