COVID-19'a karşı aşı olduğunuzu gösteren dijital bir sertifika 1 Haziran'a kadar hazır olacak. Dijitalleşme Bakanı Anders Ygeman, hükümetin hedefi yaza kadar dijital aşı sertifikasını hazır etmek ifadeleri kullandı.

"İsveç ve çevremizdeki ülkeler açılmaya başladığında, muhtemelen seyahat etmek ve diğer faaliyetlere katılmak için aşı sertifikalarına ihtiyaç duyulacaktır."

Sertifikanın işlevini yerine getirebilmesi için İsveç hem ulusal hem de uluslararası alanda çalışmaktadır. 

"Böyle bir sertifika dünya ülkeleri tarafından tanınmalıdır." diyen Sosyal İşler Bakanı Lena Hallengren, İsveç'in bu nedenle, sertifikaların uluslararası bir standardı korumasını sağlamak için DSÖ ve AB ile aktif olarak çalıştığını söyledi.

"Bugün, ne İsveç ne de diğer ülkeler tarafından küresel olarak kabul edilen resmi bir sertifika bulunmamaktadır." diyen Hallengren, böyle bir sertifika üretebilmek için çalışmanın bir kısmının enfeksiyonun yayılması hakkında daha fazla bilgi edinmek olduğunu söyledi.

Hedef: Yaza hazır etmek

Dijitalleşme Bakanı Anders Ygeman, nasıl çalışacağını daha ayrıntılı olarak açıkladı.

"Aşı olan herkesin aşı yaptırdığını gösteren sertifika alma hakkı vardır. Artık aşı kartları ve bunların doğrulanması için dijital bir altyapı geliştiriyoruz" diyen Ygeman, aşı sertifikalarının daha güvenli, daha kolay ve uluslararası geçerliliğe sahip olacağını söyledi.

Hükümet, üç yetkiliye böyle bir aşı sertifikası oluşturma çalışmalarını sürdürme talimatı verdi. Aynı zamanda İsveç, uluslararası aşı sertifikalarının şekillendirilmesinde aktif bir taraf olmak ve DSÖ'nün çalışmalarına dahil olmak istiyor.

Anders Ygeman, hedefin dijital altyapının yaz aylarında devreye girmesi olduğunu söyledi.

Daha spesifik olarak, belirlenen tarih 1 Haziran 2021'dir dedi.

Aşı yaptırmadan seyahat etmek isteyenler izne tabi olarak, özel sertifika verilebilir.

Halk Sağlığı Kurumu Genel Müdürü Johan Carlson, aşı olmayanların alacağı izinle seyahat etmelerine olanak tanıyabileceklerini, ancak böyle bir sertifika ile ülke alınma ya da alınmama konusundaki karar verici kendileri olmadığını, kişinin seyahat edeceği ülke olduğunu söyledi.

İsveç, AB ve DSÖ ile birlikte çalışmaktadır ve Hükümetin amacı, aşı sertifikasının ulusal ve uluslararası alanda kullanılmak üzere 1 Haziran'da tanıtılmasıdır.

Aşı olamayan ya da yaptırmak istemeyenler için halihazırda özel düzenlemeler bulunmaktadır.

"Aşı olamayanlara verilen ve sınırda ibraz edilen özel sertifikalar vardır. Örneğin sarı humma için sarı kartlar var. Ancak aşı olmayan ya da olmak istemeyenlerin seyahat edeceği ülkenin vereceği kararla mümkün olur". yorumunda bulunan İsveç Halk Sağlığı Dairesi Genel Müdürü Johan Carlson, bu durumu da ele alacağımızı varsayıyorum dedi.

Seyahatten fazlası için aşı sertifikası şartı

Danimarka'da, dijital aşı sertifikaları çalışması olgunlaştı. Ülke yönetimi alışveriş merkezleri, restoranlara girişlerde, etkinlikler ve konferanslar için de kullanılacağı belirtiliyor.

Kültür Bakanı Amanda Lind, İsveç de olasılıklara bakıyor.

"Bu tabii ki şu anda devam eden bir tartışma. Ancak sonuç çıkarmak için henüz çok erken, aşılamanın enfeksiyonun yayılmasını nasıl etkilediğini görmeliyiz. Tabii ki, en önemli şey, daha iyi bir enfeksiyon durumuna sahip olduğumuzda, herkes için kısıtlamaları hafifletebilmektir. Ancak devam edecek tartışmalar var" ifadeleri kullandı.

Kağıt üzerinde sertifika almak mümkün

Anders Ygeman, Sertifikalar dijital olmalıdır. Yaşlıların sertifikayı kağıt üzerinde almasının ve ardından dijital bir kayıtta doğrulamasının mümkün olacağını söyledi.

Şu anda, aşı olduğunuzu kanıtlamak için tıbbi kayıtlarınızı yazdırmanız mümkün denildi.

Editör: İsveç Gündemi