Merkezi Almanya'da bulunan uluslararası insani yardım kuruluşu Hasene İsveç Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Alirıza Salihoğlu, Arakan'da ordu birlikleri ve Budistlerin şiddetine maruz kalarak Bangladeş'e sığınan 300 binden fazla Arakanlı Müslüman'dan 45 binine insani yardım ulaştırdıklarını söyledi.
Bangladeş'in Myanmar sınırındaki kamplara geçen hafta giden 6 kişilik gözlemci heyetinde yer alan Salihoğlu, AA muhabirine açıklamalarda bulundu. 

Avrupa ve dünyanın dört bir yanından hayırseverlerin yardımlarını kamplardaki Arakanlı Müslümanlara ulaştırdıklarını anlatan Salihoğlu, "4 ayrı bölgede 300 binden fazla Arakanlı Müslüman'dan 45 binine insani yardım ulaştırdık. 6 bin aileye, içinde pirinç, makarna, patates, mercimek, soğan, yağ gibi temel gıda maddelerinin bulunduğu 15'er kilogramlık yadım paketlerini teslim ettik. Her birine 200 avro olmak üzere 2 bin aileye para yardımında bulunduk." dedi.

- 30 bin kişilik çadır kent

Yardımların ikinci ve üçüncü aşaması olduğunu belirten Salihoğlu, ''Yardımların ikinci aşamasında Arakan'ın Bangladeş sınırında 30 bin çadır kent kuracağız. Üçüncü aşamada da bu çadır kentte her gün 3 öğün yemek verilecek. Revir olacak, doktor bulunacak, sağlık hizmeti verilecek." diye konuştu.

Kamplardaki durumun, tahmin edilenden çok daha kötü olduğunun altını çizen Salihoğlu, "Bambu ağaçlarından barınak yapıp üzerini plastik bir branda ile örtüyorlar. Derme çatma evlerde çok zor şartlarda yaşamaya çalışıyorlar. Temiz su sıkıntısı var. Su bulamayınca çeşitli bulaşıcı hastalıklarla boğuşuyorlar. Annesi babası öldürülmüş çocukların halleri içler acısı. Dul kadınlar perişan halde yaşam mücadelesi veriyor. Durum dışarıdan görüldüğünden çok daha feci." ifadelerini kullandı.  

Editör: İsveç Gündemi