Geçtiğimiz günlerde başlayan araştırmanın birinci basamağı olan çalışmanın ortaya koyduğu verilere göre, enfekte olan kişilerle diğer yaşlılar arasında güvenli mesafeler yaratmada zorlukların yaşandığı ve enfekte olan personelin çalışmaya devam etmesi olarak görülüyor.

İskandinavya'daki diğer komşu ülkelerinin toplamından üç kat daha fazla can kaybı veren İsveç, yaşlı bakım evlerinde denetimleri sıklaştıracağı görülüyor.

Yapılan araştırmada yaşlı bakım evlerinde virüsün yayılmasının sadece iki sebebi olarak sınıflandırılan bu tedbirsizlik İsveç'te büyük can kayıplarını berberinde getirdi.

Stockholm bölgesi enfeksiyon önleme doktoru Per Follin," Yaşlı insanların birçoğu talimatları hatırlamakta ve anlamakta zorluk çekiyor" dedi.

Halk Sağlığı Kurumu Mart ayı ortalarında İsveç yaşlı evlerinde salgının yayılmasında artış görmeye başladı. En kötüsü, enfeksiyon Stockholm bölgesinde yayıldı ve onu Sörmland'da kadar uzandı.

Virüs şuana kadar Stockholm'deki 400 yaşlı bakım evinin 212'sini olumsuz etkiledi.

Bir araştırma anketi yoluyla, sağlık otoritesi, enfeksiyonun yayılmasının nedenlerini bulmak için yaşlı bakım evlerindeki tüm sakinlere sorular gönderdi. Sakinler arasında güvenli mesafeler yaratmanın zorluğu, enfeksiyonun yayılmasının nedenlerinden biri olarak vurgulanmaktadır.

Yaşlıların birçoğu talimatları hatırlamakta ve anlamakta zorluk çekiyor, demans hastalarının yoğunlukta olduğu yaşlı bakım evlerinde bu nedenle virüsün yayılmasına katkı sağlandığı belirtiliyor. Sadece demansı olan insanlar değil. Diğer birçok yaşlınında enfeksiyonun yayılmasını durdurmada zorluk yaşadığı kanıtladı. Per Follin, "zaten bu nedenle yaşlı bakım evlerinin korunması önzelikli bir alan" ifadeleri kullandı.

"Personel semptomlara rağmen çalıştı"

Anket sonuçlarına göre, enfeksiyon anında koruyucu ekipman mevcuttu. Ancak yaşlı bakımında çalışan personeller semptomlara rağmen çalıştığı belirtildi.

Yapılan araştırmalarda semptomu olan ve olmayan çalışanların bulunduğu bakım evlerindeki farkın ne kadar olduğunu görüyoruz diyen Per Follin, " bu durum en küçük hastalık semptomlarında evde kalmanın ne kadar önemli olduğunu gösteriyor" dedi.

Yaşlılar ziyaretleri sınırlandırarak, yemek saatlerini değiştirerek ve covid-19 ile çalışan personelin mutfakta kalmasını yasaklayarak hareket ettiler. 

Aynı zamanda, Halk Sağlığı Kurumu yaşlılarda enfeksiyonu durdurmaya devam etmek için daha hızlı ve etkili önlemler görmek istediklerini söylüyor.

Per Follin, yaşlı bakım evlerindeki düzenlemelerle ilgili adımların çok çabuk altıldığını söyleyerek, "Konaklama rutinleri değiştirildi. Temizlik ve yeterlilik çabaları ile ilgili bir dizi önlem alındı" dedi.

Halk Sağlığı Kurumu antibiyotik ve sağlık birimi başkanı Malin Grape "Evde kalın" çağrısında bulundu.

Yaşlı bakım evi çalışanlarıyla ilgili işverenlerin en ufak semptom göstermesi halinde personelini evde tutmanın önemli olduğunu söyledi.

Şu anda birkaç seçili evde işletme yöneticileri ile derinlemesine görüşmeler yaptıklarını beliten Malin Grape, damlacık ve temas yoluyla bulaşan enfeksiyon hastalıklarının nasıl önleneceği ile ilgili yeterince bilgilendirmeler var. Personelin hafif semptomlarla bile çalışmaması son derece önemlidir. Burada, işverenin çok önemli bir rolü var" yorumunda bulundu.

İsveç'teki ölüm oranlarındaki artışın ana nedenlerinden biri olarak gösterilen yaşlı bakım evlerinin daha sıkı denetleneceği belirtiliyor. 

Editör: İsveç Gündemi