Toplam verilere göre, İsveç'te vaka sayısı 707 bin 192 olurken, yaşamını kaybeden kişi sayısı 13 bin 111'e ulaştı.

Günlük basın bilgilendirme toplantısında, Epidemiyolog Anders Tegnell, Halk Sağlığı Konseyi, Ulusal Sağlık ve Refah Kurulu yöneticisi Iréne Nilsson Carlsson, İsveç Sivil Şartlar Dairesi danışmanı Svante Werger ve Teknikföretagen baş ekonomisti Mats Kinnwall ile  Tıbbi Ürünler Ajansı Birim Başkanı Veronica Arthurson katıldı.

Salgın gündemine dair değerlendirmelerde bulunan Epidemiyolog Anders Tegnell:

Vaka sayılarında küresel ölçekte yeniden yukarı doğru dönmeye başladı. Avrupa'da daha fazla ülke yükselme eğilimi gösteriyor. İsveç'te de yükseliş olduğu açık. Hala yüksek seviyedeyiz. Yeni vakalar noktasında çok çok yüksek bir seviye devam ediyor. Enfeksiyonun yayılmasını oldukça düzgün bir şekilde azaltmamız gerekiyor dedi.

Yoğun bakımla ilgili değerlendirmesinde Tegnell, "Yeni vakaların artması sonucu IVA üzerindeki etkileri görüyoruz. Artış çok büyük değil ama yükselme var" ifadeleri kullandı.

Aşıların ölüm oranları üzerinde olumlu etkisi olduğunu aktaran Tegnell, bu anlamda durum iyi yorumunda bulundu.

Program aşıların mevcudiyetinden etkilenir. Farklı aşamaların ne zaman hazır olacağını hala bilmiyoruz, şimdi 1. ve 2. aşama arasındayız diyen Tegnell, şuana kadar bir milyondan fazla aşı dozunun dağıtıldığını söyledi.

Yaşlılar aşılandı. Bu, önceliğin yakından izlendiğini gösterir.

Yaşlı bakım evlerindeki yaşlıların yüzde 90'ı ilk dozu, yüzde 80'i ise iki doz aşıyı aldı dedi.

Anders Tegnell, sanat galerileri, müzeler, hayvanat bahçeleri, eğlence parkları ve benzeri tesisler için geçerli olması gerektiğini öne sürdükleri salgın kuralları ile ilgili değerlendirme yaptı.

İşletmelere gelen ziyaretçilerin mesafelerini korumalarını mümkün kılmalılar.

"Müzeler ve sanat galerileri ile mağazalar, spor salonları ve spor tesisleri için aynı kurallar geçerlidir.

Bu nedenle alınabilecek ziyaretçi sayısı bölge tarafından kontrol edilmelidir" dedi.

Parklardaki trenler ve atlı karıncalar gibi kuyruklarda tıkanıklığın oluşmaması sağlanmalıdır.

Dünya basınında geniş yankı uyandıran Astra Zeneca aşısı ile ilgili değerlendirmeler bulunan İsveç Tıbbi Ürünler Ajansı birim müdürü Veronica Arthurson, Danimarka'nın Astra Zeneca'nın aşısını durdurma kararını değerlendirdi.

"EMA (Avrupa İlaç Ajansı) çok kapsamlı bir inceleme yapacak ve kan pıhtıları ile ilgili bağlantıyı araştıracaktır" diyen Arthurson, "Avrupa'da Astra Zeneca tarafından aşılananlarda her yaştan 22 kan pıhtısı vakası rapor edilmiştir" dedi.

"Şimdiye kadar incelediğimiz verilere dayanarak, kan pıhtısı vakalarının sayısının genel popülasyonda görülenden fazla olduğunu görmüyoruz. Aşının kan pıhtılaşmasına neden olduğuna dair bir kanıt yok. Şu anda, fayda-risk dengesinin açıkça pozitif kaldığına inanıyoruz ve aşıyı geri çekmek için bir neden göremiyoruz." diyen, Tıbbi Ürünler Ajansı birim yöneticisi Veronica Arthurson, EMA'nın herhangi bir şekilde geri çekilme için bir neden bulamadığını söyledi.

Editör: İsveç Gündemi