İsveç Halk Sağlığı Kurumu, 30 Aralık'tan bu yana ilk kez salgınla ilgili değerlentirme toplantısı yaparak verileri açıkladı.

Açıklanan rakamlara göre, 30 Aralık'tan bu yana 32 bin 369 yeni vakanın resmi olarak teyit edildiği açıklandı. 

Açıklanan yeni rakamlarla birlikte ülke genelindeki toplam vaka sayısı 469 bin 748'e ulaştı.

258 kişi daha yaşamını yitirdi.

Sağlık hizmetleri üzerindeki baskı ve diğer işlerin yoğunluğu nedeniyle ölümlerin doğru rapor edilmesiyle ilgili sürekli bir gecikme olduğunu belirten yetkililer, 30 Aralık'tan bu yana ülke genelinde 258 kişinin öldüğü bildirildi. Bildirilen yeni can kayıplarıyla birlikte ülke genelinde hayatını kaybeden kişi sayısı 8 bin 985'e ulaştı.

Yoğun bakımdaki hasta sayısı artıyor
İsveç'te pandeminin başladığından bu yana yoğun bakımdaki doluluk oranı en yüksek seviyelere doğru ilerliyor.

İsveç yoğun bakım siciline göre, 4 bin 221 hasta yoğun bakım tedavisi görüyor.

Bugünkü bilgilendirme toplantısına, İsveç Halk Sağlığı Kurumu'ndan devlet epidemiyoloğu Anders Tegnell, Ulusal Sağlık ve Refah Dairesi başkanı Thomas Lindén ve İsveç Sivil Koruma ve Acil Durum Planlama Ajansı danışmanı Svante Werger katıldı.

İsveç Halk Sağlığı Kurumu epidemiyoloğu Anders Tegnell:.

Pandeminin küresel boyutuna bakarak konuşmasına başladı. Bir hafta sonu dönemindeyiz, henüz pek çok veri doğrulanmadı diyen Tegnell, temelde henüz değişen bir durum yok ifadeleri kullandı.

Genelde baktığımız harita büyük bir değişiklik göstermiyor. Hala birçok ülkede salgın oldukça yaygın durumda. İzlanda, Norveç ve Finlandiya gibi bazı istisnalar da var dedi.

İsveç'te, kısmi bir düşüş var gibi görünüyor ifadeleri kullanan Tegnell, bu düşüş doğru olabilir. Hafta sonları ve yeni yıl nedeniyle tablonun tam olarak ne olduğunu önümüzdeki günlerde göreceğiz yorumu yaptı.

Salgın Skåne'de çok yüksek seviyerlerde, bu durum sağlık bakımı için büyük bir yük.

"Stockholm'de durum farklı görünüyor". diyen Anders Tegnell, biraz daha az test yaptılar, ancak muhtemelen yayılma azalmış olabilir dedi.

Tegnell, "Yoğun bakım (IVA) üzerindeki baskı hala çok yüksek ve burada düşme eğilimi yok" dedi.

Tegnell, En son Birleşik Krallık'taki yeni varyant hakkında konuştuk. Oradaki enfeksiyonun yayılmasında yeni varyantın rol oynadığı görünüyor. İsveç'te bu varyanttan 13 vaka keşfettik. Vakalardan birinin seyahat bağlantısı yok, bu vakalar etrafında büyük bir yayılma görmedik dedi.

Hem İngiltere'den hem de Güney Afrika'dan daha fazla vaka keşfetme olasılığımız çok yüksek yorumu yapan Tegnell, "Aşılama ile temel hedefimiz, ağır hastalanma ve ölme riskini azaltmaktır" diyerek, "aynı zamanda sağlık hizmetleri üzerindeki ağır yükü azaltmak" dedi.

Son günlerde aşılamalarla ilgili tartışmalarda, önceliğin sağlık çalışanları ve bakım personeline yapılmasıyla ilgili değerlendirme de bulunan Tegnell, buna karşı değiliz ve belli bir plan dahilinde aşılmalar yapılacak yorumunda bulundu.

Tegnell, "Birçoğumuz önümüzdeki hafta iş yerlerine dönecek. Semptomları olanlar evde kalmalı, virüsten korunmak için ellerinizi sık sık yıkayın ve belirtiler olduğunda test yaptırmanız her zamankinden daha önemli" dedi.

Editör: İsveç Gündemi