Son haftalarda ciddi artışın gözlendiği Helsingborg şehrinde acil servislerin dolması üzerine, hastaneler şüpheli vakaları kabul etmemeye başladı.

Helsingborg koronavirüsün yeni merkez üssü haline geldi.

Helsingborg hastanesindeki acil servis şu anda o kadar yüklü ki, şüpheli covid-19 vakalarını izole etmek mümkün değil. Bunun yerine, belirsiz solunum semptomları olan birkaç kişiye aynı odada bakılıyor.

Sağlık Derneği'nin baş güvenlik temsilcisi ve Helsingborg'daki acil servisin güvenlik temsilcisi Sören Nordh, alan sıkıntımız ve personel sıkıntımız var dedi.

Helsingborg Belediyesi şu anda covid enfeksiyonu için bir merkez üssüdür. Halk sağlığı otoritesinin 48. haftada yaptığı son ankette, Helsingborg'da 100.000 kişi başına 687 covid-19 vakası vardı. Bu, İsveç ortalamasının üç katı olarak hesaplandı.

Sören Nordh, şüpheli covid-19 vakalarının ortaya çıktığı zor bir durum konusunda uyarıda bulunuyor. Bazen o kadar çok ki onları izole etmek mümkün değil ifadeleri kullandı.

Tek kişilik odalar bittiğinde, solunum semptomları olan birkaç hasta aynı odaya yerleştirilir herkeste covid-19 olup olmadığı bilinmese de hastane şuanda ancak bu şekilde hizmet verebiliyor.

"Elbette, güvenlikten ödün vermek zorunda olmak iyi hissettirmiyor." diyen Sören Nordh, mevcut yönergeleri kullanamadığımız zaman personelde hayal kırıklığı ve endişe haline geliyor" dedi.

Normal hastalar ile enfekte hastalar bir arada

Covid-19 ile enfekte olmayan insanların covid olan hastanalaar ile aynı odada bakım için beklemek zorunda kalmasına yol açtı. Ancak covid-19 için hızlı testler cevap verdiğinde, personel yerleşik covid-19 hastalarını taşıdı.

Sören Nordh, şu anda olan saldırı ile başa çıkmak için yeterli tek kişilik odamız yok ifadeleri kullandı.

Personelin baskı altında olduğunu ve yer sıkıntısı ile uğraşırken bazen hareketli tartışmalara dönüştüğünü söylüyor.

Ayrıca, covid hastalara bakan personelin artık başa çıkamayacaklarını hissettiği durumlar da olmuştur.

Yer sıkıntısı var

Helsingborg hastanesindeki acil servis, uzun süredir yer sıkıntısı çekiyor. Günlük 140 hasta alacak şekilde boyutlandırılmıştır, ancak Sören Nord'a göre genellikle hasta sayısı 200 ila 250 civarındadır. İlk covid-19 dalgasıyla başa çıkmak için, bu baharda 10 tek odalı modüler bir yapı inşa edildi.

"Hafif covid semptomları ile başvuran kişiler oraya yönlendiriliyor. Modüle dışarı çıkmak için uzun bir yoldur." diyen Sören Nordh, nefes almakta çok zorluk çeken veya durumu ağır olanlar acile alınabiliyor dedi.

Yer olmadığı için, normal hastalar ve covid-19 hastalarının karışık durduğu bir ortamda çalışmak ve işleri düzene koymanın çok zor olduğuna vurgu yapılırken, İsveç'teki salgının yeni merkez üssü haline gelen Helsingborg'da işleri iyiye gitmediği söyleniyor.

Editör: İsveç Gündemi