COVID-19 salgını sırasında, İsveç'te konaklama arayan öğrenci sayısı önemli ölçüde düştüğü için konut sıkıntısı sorunu geçici olarak çözüldü; bununla birlikte, bu yıl İsveç Ulusal Öğrenci Birliği (SFS), bire bir eğitimle birlikte öğrencilerin barınma konusunda ciddi sorunlar yaşayacağını ortaya koydu. 

İsveç'in birleşik öğrenci birliklerinin başkanı Linn Svärd, Pandemi sürecinde uzaktan eğitim konut sorununu geçici olarak hafifletti ancak "neredeyse tüm çalışma alanlarında bu yıl öğrenci evleri için baskı arttı" dedi.

SFS tarafından yayınlanan rapora göre, öğrencilerin yüzde 61,5'i kırmızı bölgelerde yaşıyor ve konaklama yeri bulmak için sömestreyi beklemeleri gerekiyor. Buna ek olarak, öğrencilerin yüzde 14,8'i sarı bölgelerde yaşıyor, bu da konutun bir sömestr içinde ayarlanabileceğini gösterirken, öğrencilerin yüzde 23,6'sı konaklamanın bir ay içinde sağlanabileceği yeşil bölgelerde bulunuyor.

Ülkenin en yoğun bölgelerinden bazıları Göteborg, Halmstad, Karlskrona, Kiruna, Lund, Malmö, Skövde, Uppsala, Visby ve başkent Stockholm'dür.

Konut sıkıntısı nedeniyle kırmızı bölge olma riski altında olan Skellefteå, Borås, Eskilstuna ve Jönköping iken, yaklaşık 300.000 nüfusa sahip bu iki şehirde daha fazla konaklama alternatifi bulunabileceği için Helsingborg ve Linköping'in öğrenciler için daha erişilebilir hale gelmesi bekleniyor.

SFS yetkilileri: "Bazı yerlerde var olan bir sorun, pandemi sırasında ihtiyaç daha düşük olduğu için öğrenci konutlarının normal konut türlerine dönüştürülmesidir. Birçok öğrencinin çok yüksek kiraları olduğu gerçeğiyle birleşiyor, gelecekteki gelişmeler konusunda endişeliyiz" dedi.

Öğrenci Birliği barınma ödeneğinde reform yapılmasını tavsiye ederken, birçok öğrenci zaten yüksek kira seviyeleriyle yaşıyor, bu da öğrencileri derslere devam etmenin yanı sıra çalışmaya itiyor ve bu da eğitimlerini olumsuz yönde etkileyebilir. Ancak SFS, öğrenci fonlarına ek bir işten elde edilen geliri eklemenin finansal bir zorunluluk değil, özgür bir seçim olması gerektiğine inanmaktadır.

Buna ek olarak, SFS, ortak sorun, artık öğrenci olmayan kişilerin öğrenci konaklama yerlerinde yasa dışı olarak kalması olduğundan, yetkililerin barınmanın fiilen okuyan aktif öğrencilere gitmesini sağlaması gerektiğine dikkat çekiyor.

Editör: İsveç Gündemi