Pazartesi günü 200 saniye programı tarafından ifşa edilen olay toplumda büyük yankı uyandırdı.

Skånemejerier'deki küf kirliliğinin ortaya çıkması üzerine ICA marketler zinciri durumun kabul edilemeyeceğini ve bu nedenle Skånemejerier'den tedarik edilen peynir alımı ve satışlarını durdurduğunu duyurdu.

Ulusal Gıda İdaresi şirket ile ilgili soruşturma başlattı.

Mandıra, küf istilası nedeniyle yılda 6.000'den fazla peyniri yeniden paketlediğini belirtiyor.

Ulusal Gıda İdaresi departmanı başkanı Petter Jonsson, buna izin verilmediğini söyledi.

Skånemejerier, Ica'nın ev peynirini üretiyor ve 200 saniyelik gizli kayıtlar, kahvaltının vazgeçilmezi olan peynirlerin küflü olayı herkesin midesini bulandırdı.

Skånemejerier'deki çalışanlar yöneticilerin talimatlarıyla küfü temizleyip, tekrar paketleriklerini ve yeniden ambalajlardıklarını söyledi.

Bir kaynağa göre, yeniden paketlenen peynirler bir kaç saat sonra tekrar küf kokusu vermeye başlıyor.

Skånemejerier'in iletişim direktörü Anette Gregow, şirketin 2020'de 6.300'den fazla peyniri yeniden paketlediğini belirtti.

Bir e-postada "Yeniden paketleme, paketleme hataları veya yüzey kalıbının varlığı gibi çeşitli nedenlerle gerçekleşir" diye yazdı.

Ancak Ulusal Gıda İdaresi'ne göre, yeni paketlenmiş peynirler için küf oranı sıfır olmalıdır.

"Bir ürünün bu şekilde değiştirilmesine izin verilmez" diyen Ulusal Gıda İdaresi departmanı başkanı Petter Jonsson, bir paketi açmak, kalıbı kesmek ve yeni bir paket oluşturmak, eğer olan buysa, izin verilmediğini söyledi.

Yayından sonra Ulusal Gıda İdaresi Skånemejerier ile ilgili soruşturma başlattı.

Jonsson, Skånemejerier ile temas halinde olduklarını, olayın kapsamlı bir şekilde kontrol edileceğini, ambalajın nasıl oluşturulduğunu ve üzerinde kalıp büyümesi olan ürünleri işleme için şirketin rutinlerini incelediklerini belirtti.

"Kabul edilebilir hissetmedim"

Pazartesi günkü 200 saniyelik yayından sonra Ica acil durum frenini çekti ve peynirin tüm satışlarını durdurdu. Kalite müdürü Lena Sparring'e göre, Skånemejerier ile diyalog halindeler ve aynı zamanda üretim koşullarıyla birlikte dibe inecekler.

Lena Sparring, filmde gördüklerimizin kabul edilebilir olmadığını söyledi.

Skånemejerier, Pazartesi günü öğleden sonra bir basın açıklamasında, gelecekte rutinlerini değiştireceklerini ve küf izleri taşıyan peynirleri yeniden paketlemeyi bırakacaklarını yazdı.

Editör: İsveç Gündemi