Koronavirüs nedeniyle hayatını kaybeden 2 bin 462'den 1.392'si erkek ve 1.070'i kadın olduğu belirtildi.

Yoğun bakımda tedavi gören hasta sayısında da artış olurken, yoğun bakım tedavisi gören toplam hasta sayısının ülke genelinde 1.435 olduğu, bunların 1.069'u erkek ve 366'sı kadın olduğu belirtildi.

Koronavirüs tespiti konulan 20 bin 302 vakadan 9 bin 57'si erkek ve 11 bin 245'i de kadın olduğu açıklandı.

İsveç'te koronavirüs nedeniyle tedavi görüp iyileşen hasta sayısı Halk Sağlığı Kurumu verilerinde bulunmazken, worldometers internet sitesi ve İsveç'in verileri bildirdiği  ve güvenlik kaynak olarak kabul ettiği Johns Hopkins verilerine göre, İsveç'te şuana kadar tedavi görüp iyileşen koronavirüs hasta sayısı 1.005 olarak görülmektedir.

Koronavirüsle ilgili günlük basın toplansına: Halk Sağlığı Kurumu devlet epidemiyoloğu Anders Tegnell, Ulusal Sağlık Kurulu Acil Müdahale Müdür Yardımcısı Taha Alexandersson, Ulusal Sağlık ve Refah Kurulu Bölüm Başkanı Thomas Lindén, İsveç Sosyal Koruma ve Hazırlık Ajansı (MSB) Özel Danışmanı Svante Werger katıldı.

İşte basın toplantısı notları:

Halk Sağlığı Kurumu devlet epidemiyoloğu Anders Tegnell:

Dünyanın durumu daha önce olduğu gibi devam ediyor, şuana kadar 217.000 kişinin öldüğü vaka sayısı olarak 3 milyonun geçtiğini belirtti.

Bunlar çok büyük rakamlar. O kadar büyük ki, bunun kapsamını anlamak biraz zor. Dünyanın çok uzun zamandır bu benzerlikte bir şey yaşamadığını belirten Tegnell, vakaların üçte biri Avrupa'da. Oldukça az sayıda ülkede, nedenini yargılamanın zor ama salgının durgun seyrettiğini belirtti.

İsveç'te şu anda teşhis konulan 20.000'in üzerinde vakaya ulaştık. Önceki haftalarla aynı trendi görebiliriz, birkaç gün içinde hafta sonları oldukça düşük rakamlar görebiliriz, sonra tekrar benzer bir seviyeye ulaşırız. Sağlık hizmetleri üzerindeki baskı hala çok yüksektir. Durum zamanla ağırlaşıyor ifadeleri kullandı.

Tegnell, Iva (yoğun bakım) ile ilgili olarak, birçok hasta çok uzun tedavi sürelerine sahiptir, hatta bu tedavi ağırdır. Stokholm dışında aşırı ağır hastalar olabilir. Salgının odak noktası Stockholm'ün çevresindeki bölgelerden biraz daha düşük vaka alınmaya başladığını ve sayıların düştüğünü belirten Tegnell, salgının diğer bölgelere kaymaya başladığını söyledi.

Halk Sağlığı Kurumu devlet epidemiyoloğu Anders Tegnell:

Stockholm, test edilen kişi, personel ve yaşlı ev sakinlerinin sayısındaki artışı içeriyor. Bu onlardan gelen oldukça büyük bir yüzde.

Tegnell, Bugün Halland bölgesini de dahil ettik. Halland'un uzun süredir çok az vakası vardı, ancak son günlerde önemli ölçüde daha fazla vaka tespit edildi. Bunun bir haftasonu birikintisi olup olmadığını göreceğiz" dedi.

Värmland bölgesinde birkaç vaka daha görüldü.

Her iki yerde de personeli test etmeye başladıkları bilgisi gönderildi.

Hayatını kaybedenlerle ilgili her gün bir iş yükü görmeye devam ediyoruz. 9 gün içinde vakaların yüzde 90'ını alıyoruz.

Tegnell, "İsveç'te toplamda yaklaşık 2 bin 500 kişi öldü, bu çok uzun zamandır görmediğimiz çok yüksek bir rakam" dedi.

Halk Sağlığı Kurumu devlet epidemiyoloğu Anders Tegnell:

"Salgın kesinlikle bitmedi, bitme zamanı çok uzakta. Bu, uzun süre birlikte yaşamamız gereken bir durum ve daha uzun süre yaşamak için yollar bulmamız gereken bir virüs" diyerek, kendinizi en ufak hasta hissederseniz evde kalın, 70 yaş ve üstü bu grupta çok önemli, evde kalınması gerekiyor, dışarı çıkarken sosyal mesafe önemli, hijyen önemli dedi.

Ulusal Sağlık ve Refah Kurulu Acil Yardım Müdürü Taha Alexandersson:

"Anders'in birkaç kez belirttiğine çok sevindim, ülkede mevcut yoğun bakım üniteleri artmaya devam ediyor. Uzun süredir devam eden ve son derece yoğun olan yeniden yapılanma çalışmaları bugün de devam ediyor. Şu anda 1096 yoğun bakım yerimiz" dedi.

Alexandersson, "Kova hastası olan iva (yoğun bakım) tedavisine ihtiyaç duyan hastanede yatan hasta sayısı 549 dur.

Solunum cihazlarının ve diğer tıbbi cihazların dağıtımıyla ulusal takviye devam etmektedir" dedi.

Örneğin savunma helikopterleri ile ek taşıma kapasitesinin oluşturulması. "Bununla birlikte, çok sayıda hastanın bölgeler arasında taşınmasına gerek olmadığını belirtmek isterim" diyen Alexandersson, bunu söyledikten sonra, ulusal koordinasyonun önemini vurgulamak istiyorum. Hastaların iyi tedavi almasını sağlamak önceliğimizdir" dedi.

Ulusal Sağlık ve Refah Kurulu Acil Yardım Müdürü Taha Alexandersson:

Covid-19 hastalarının sağlık ve tedavisi söz konusu olduğunda, covid-19 hakkında yoğun bakım yerleri diğer bölümler hakkında konuşmak istiyorum diyen Alexandersson, "21 bölgeden aldığımız günlük güvence raporumuz: Hastanelerde yoğun bakım üniteleri dışında 1.884 hasta bulunmaktadır. Bu nedenle, covid-19 hastalarının yüzde 77'si IVA'da değildir" dedi.

Alexandersson altını çizerek, "Bölge ve belediyelere koruyucu ekipman alıyor ve dağıtmaya devam ediyoruz" diyerek, toplamda, 21 bölgeye ek olarak 15 il kuruluna koruyucu ekipman dağıttık ve bu da belediyelere dağıtıldı" dedi.

Ulusal Sağlık ve Refah Kurulu Bölüm Başkanı Thomas Lindén:

Ortak çabalarla, sağlık hizmetinin yoğun bakım ve diğer gerekli bakım kapasitesini genişletmek için zaman kazandık. Bu nedenle, ihtiyacı olan herkese bakım sağlama kapasitesine sahibiz.

Hastalığın eğrileri azalıyor gibi görünse de, sağlık hizmetleri gerilmeye devam edecektir.

Acil ve gerekli bakımın var olduğunu ve çalıştığını vurgulamak önemlidir. Hiç kimseye öncelik verilmez. Sağlıklı kalmanız için tedavi vardır.

Ulusal Sağlık ve Refah Kurulu Bölüm Başkanı Thomas Lindén:

Lindén, "Ekstra risk altındaki insanlara yönelik hükümet görevinden bahsetmek istiyorum" diyerek: Hükümetten gelen bir görev, bize bu belgeyle ilgili sorular soruldu. Hala etkisini sürdüren ilk soru, bunun çocuklarla ilgili olup olmadığıdır. Belge çocuklar hakkında değil. Birinin işten uzak olup olamayacağı, çocuklar ve risk grupları üzerinde bir pozisyon almadık" dedi.

Konuya dair: diğer bir soru, risk altındaki çocukların okuldan uzak tutulup tutulmayacağıdır diyen Lindén, "Çocuklar okula gitme hakkına ve yükümlülüğüne sahiptir, eğer böyle bir strateji işe yarayacak olsaydı, uzun bir süre diğer çocukların sosyal temaslarının kesilmesi gerekecekti. Çocukların enfekte olma riskine karşı durum incelendiğinde, mantıksız bir denge haline gelir. Risk gruplarındaki çocuklar da okulda olmalıdır. Başkalarının da çocukları okuldan uzak tutması için bir sebep yoktur" ifadeleri kullandı.

Lindén, "Yoğun bakımdan sonra rehabilitasyon ihtiyacının artacağını gördük, buna destek geliştirmek için çalışıyoruz. Kısa bir süre içinde destek araçlarını yayınlayacağız" dedi.

İsveç Sosyal Koruma ve Acil Durumlara Hazırlık Ajansı'na (MSB) özel danışman olan Svante Werger, yetkilinin covid-19 hakkında bilgi içeren misyonunu şöyle anlatıyor:

"Basitçe ifade etmek gerekirse, görev üç bölümden oluşuyor: ilk olarak geniş bir bilgi girişimi, reklamlar, filmler, radyo reklamları ve daha fazlası, ikincisi geniş bilgi kanalları tarafından ulaşılmayanlara ulaşmak için çok sayıda işbirliği. PRO'dan dini topluluklara kadar her şey" diyerek, koronavirüsle ilgili bilgilendirmenin etkin sağlanıldığını belirtti.

Werger, "Bilgi koordine ediliyor ve bilgiye erişim sağlanıyor diyerek" basın toplantılarının amacı bilgi akışını sağlamak olduğuna dikkat çekerek, ayrıca dijital ortamda daha fazla bilginin krisinformation.se bulunduğunu belirtti.

Werger, artık bilgi yatırımını değerlendirdik, toplanan bilgiler İsveç nüfusu ağırlıklı. İsveççe bilmeyen veya web araçlarını kullanamayanların %100'ünü yakalayamadık, diyerek ancak insanların % 80'inden fazlası reklamları veya filmleri gördüklerini belirtiyor. 70 ve 15-24 yaş gruplarında bilgi erişimi neredeyse daha fazla. Reklamları gören hemen hemen herkes, yetkililerin bilgilendirme yöntemlerinin iyi olduğunu ve bilgilerin yeterli olduğunu söylüyor" dedi.

İsveç Sosyal Koruma ve Hazırlık Ajansı (MSB) Özel Danışmanı Svante Werger:

Şimdi önemli olan iyi davranışlarda bulunmak, yetkililerin tavsiyelerini takip etmeye, kaynak açısından dikkatli olmaya devam etmektir.

Ayrıca şunu hatırlıyor: "Yangın riskini unutmayın, ormanlık alanlarda dikkatli olun" dedi.

Editör: İsveç Gündemi