Edinilen bilgilere göre, aşılar normal ısının çok daha altında soğuk bir ortamda nakledildi ve bu durumun bölgelerde sorun yarattığı belirtildi.

Ancak Tıbbi Ürünler Ajansına göre aşının kendisi düşük sıcaklıktan zarar görmüyor.

SKR'nin sağlık ve tıbbi bakım bölümü başkanı Emma Spak, ilan edilen ve planlandığı gibi İsveç'e gelecek olan tüm aşılara bağımlıyız ifadeleri kullandı.

Beş bölge, korona aşısının uygulanmasıyla bağlantılı olarak aşıların korunması gereken sıcaklık dereceleriyle ilgili sorunlar bildirmiştir.

Sorun bildiren bölgeler Halland, Värmland, Dalarna , Östergötland ve Gävleborg bölgeleridir. Toplamda, normalden çok daha soğuk havada taşınan 2.100 doz olduğu söylendi.

SVT Dalarna, Cuma günü Moderna'nın aşısının Dalarna'da durdurulduğunu bildirdi.

400 doz Moderna aşısının soğuk zinciri, Dalarna'ya nakliye sırasında sürdürülemedive bölge kurulu başkanı Ulf Ber, yaşanan durum nedeniyle Falu Hastanesindeki Iva personeline yapılması planlanan korona aşısı teklif yapılamayacak ifadeleri kullandı.

Berg, "Hatayı yapan bölge değil, aşıyı buraya nakledenler" dedi.

SKR: "Araştırılmalı"

Yetkililer ve bölgeler arasında neler olduğunu araştırmak için toplantılar yapılıyor. SKR'nin sağlık ve tıbbi bakım bölümü başkanı Emma Spak bunun talihsiz bir durum olduğunu söyledi.

Emma Spak sözlerine şöyle devam etti: "Soğutma için hangi yöntemin kullanıldığı ve burada standart dışında başka bir yöntem kullanmakla ilglidir" ifadeleri kullandı.

"Bu durumda ısı durumunu daha soğuk yapan bir yöntem kullanılmıştır. Eksi 40 yerine eksi 60'a indi, yani ambalajı etkileyebilecek farklı seviyeler ile ilgili" denildi.

Emma Spak, halkın endişelenmesi için bir neden olmadığına inanıyor.

"Bu, olağan bir şey, tespit edildi ve düzeltildi. Ama aşı konusunda endişelenmeniz gerektiğini düşünmüyorum" dedi.

Sonuçları var

Moderna aşısı daha küçük miktarlarda İsveç'e geliyor, ancak bunun aşı planları için sonuçları var.

Emma Spak, ilan edilen ve planlandığı gibi İsveç'e gelecek olan tüm aşılara bağımlıyız dedi ve şöyle devam etti:

"Aşıların ertelenmesi, tespit edilen sorunlu aşıların yapıldığı, bu durum nedeniyle bundan etkilenen her hastasnın aşıyı yeniden yaptırması gerekebileceği açıktır. Aşının küçük bir parçası olsa da bu şekilde hiçbir aşıyı kaybetmek istemiyoruz" şeklinde ifadeler kullandı.

Apoteket, İsveç'in belirli bölgelerine teslimat yapmaktadır. Apoteket basın sorumlusu Magnus Frisk, daha önce dozların koruyucu bir etkisinin olup olmadığı konusunda belirsizlik olabileceğini söyledi.

Magnus Frisk Cuma günü öğleden sonra bir e-postada, Tıbbi Ürünler Ajansının aşının kendisinin düşük sıcaklıktan zarar görmediğini doğrulayabileceklerini açıkladığını yazdı.

E-postada, "Bu nedenle, mevcut aşı dozlarını almış olanlar için herhangi bir risk olmadığına ancak tekrar aşılanmaları gerektiğine inanıyorlar" deniyor.

"Çok soğuktu"

Magnus Frisk, aşının neden çok düşük bir sıcaklıkta verildiğinin araştırılması gerektiğini söyledi.

"Hava çok soğuktu, eksi derecelerde olması gereken aralıklar var, ama bu, bundan daha da soğuk taşınmıştır." diyen Magnus Frisk, paralel olarak birçok soruşturmanın devam ettiğini ve bunun neden yaşandığını bilmemiz gerekiyor yorumunda bulundu.

Gävleborg Bölgesi de Moderna'nın aşısı için aşırı soğuktu raporu bildirdi. Bölge, Apoteket'ten teslim edilen 400 dozun çok soğuk, yani önerilen sınır olan -40 derecenin altında nakledildiğini belirtiyor.

"Olanlar için özür dileriz ve bunu iş kazası olarak kabul ederiz. Yanlış işlemenin nedeninin araştırıldığını ve bunun bir daha olmayacağını varsayıyoruz" diyen Gävleborg Bölgesi sağlık ve tıbbi bakım müdür yardımcısı Tina Mansson Söderlund, edindiğimiz bilgilere göre, olabilecek en kötü şey aşının etkisiz olması ve ardından yeniden aşılama.

Halk sağlığı otoritesi, aşının etkisini etkileyip etkilemediğini araştırmalıdır.

"Maalesef tedarikçi bir hata yaptı ve aşıyı çok soğuk, yani Pfizer aşısıyla aynı seviyede teslim etti" diyen Epidemiyoloji uzmanı Anders Tegnell, Moderna aşısının bu kadar soğuk taşınmayacağını söyledi.

Perşembe günü Halland bölgesi, soğuk zincirdeki eksiklikler nedeniyle sağlık personeline verilmesi planlanan 400 doz Moderna aşısını da durdurdu.

Karolinska Institutet'te aşı uzmanı olan Matti Sällberg, aşının nakliye sırasında maruz kaldığı farklı sıcaklıklardan nasıl etkilendiğinin şu anda belirsiz olduğuna inanıyor.

Önerilenden daha yüksek bir sıcaklığa maruz kalan aşılar genellikle sorunlara neden olabilir, ancak daha düşük bir sıcaklığın aşıyı nasıl etkilediği hala belirsizdir. 

"Moderna için önerilen sıcaklık -15 ile -25 arasındadır. -40 derecenin altında taşımışsanız bu bir sapmadır." diyen Matti Sällberg, ancak daha düşük bir sıcaklığın olumsuz bir etkisi olup olmayacağını cevaplaması gereken mecra Moderna'dır ifadeleri kullandı.

Sällberg'e göre aşının dağıtımıyla ilgili sorunların ortaya çıkması şaşırtıcı değil çünkü birçok teknik zorluk var.

"Pek çok şeyin çok hızlı olması gerekiyor, bunlar ilk teslimatlar, sadece bundan öğrenmeniz gerekiyor" ifadeleri kullanan Matti Sällberg, her şey olması gerektiği gibi düzene girmeden önce her zaman bir alışma süreci olduğunu vurguladı.

Editör: İsveç Gündemi