İsveç İçişleri Bakanı Anders Ygeman, 2010 yılında kaldırılan ve o dönemde sadece erkeklere yönelik zorunlu askerlik uygulamasının, kadınlarda da geçerli olmak üzere yeniden yürürlüğe konulması kararının "Artan güvenlik endişesi nedeniyle" alındığını bildirdi.

Ygeman, AA muhabirine İsveç'teki gelişmeler ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Ülkede 2010 yılında kaldırılan zorunlu askerliğin yeniden uygulamaya sokulması kararının, son dönemde yaşanan bazı gelişmelerin yarattığı güvenlik endişesi nedeniyle alındığını belirten Ygeman, "Bölgemizde gelişen bazı olaylardan sonra güvenlik endişesi arttı. Hükümetimiz de bu endişeyi göz önüne alarak 2018'den itibaren erkek ve kadınlara askerliği yeniden zorunlu hale getirdi." diye konuştu.

- "Gençlere olay çıkarmaları için 50 avro teklifi" iddiası

İsveç medyasında yer alan, "Rus gazetecilerin başkent Stockholm'ün Rinkeby bölgesinde bazı gençlere 50 avro vererek olay çıkartmalarını istediği" iddiaları ile ilgili de Ygeman, "Eğer haberler doğru ise gençleri suça teşvik etmek büyük bir skandal. Umarım doğru değildir." diye konuştu.

Son iki günde 5 kişinin öldürüldüğü ve silahlı saldırıların sayısının arttığı Stockholm’deki gelişmelerle ilgili değerlendirmede de bulunan Ygeman, şunları söyledi:

"Cinayetlerin çeteler arası hesaplaşmadan kaynaklandığını düşünüyoruz. Son bir yıldır artan bu cinayetler bizi de son derece endişelendiriyor. Hükümet olarak daha sert önlemler almaya hazırlanıyoruz. Polise, 2 milyar kron ek kaynak aktarmak gündemde. Cinayet ve cinayete teşebbüs gibi birçok suçun cezasını iki katına çıkarmanın yanı sıra şüphelilerin telefonunun dinlenmesi gibi adımlar da atılacak."

- "Sığınmacılar uzun vadede faydalı"

"İsveç'e gelen sığınmacıların büyük problemlere yol açtığı" iddiaları konusunda da Ygeman, "Sığınmacılar belki kısa vadede devlete yük gibi görünüyor fakat uzun vadede sığınmacıların her alanda İsveç'e büyük faydaları dokunuyor. Bunun örnekleri yaşadık." görüşünü dile getirdi.

Ygeman, üyesi olduğu İsveç Sosyal Demokrat İşçi Partisinin, Sosyalist Enternasyonaldan ayrılma kararına ilişkin ise "Sosyalist Enternasyonal, sosyal demokrat partilerin kuruluş felsefesi olan demokrasi, insan hakları ve ayrımcılıkla mücadele gibi değerlerinden uzaklaştı. Uzun süre bu değerlere dönülmesi için uyarılarda bulunduk. İstediğimiz gibi bir değişim yaşanmayınca da ayrılma kararı aldık." bilgisini aktardı.

Orhan Karan/Atila Altuntaş

Editör: İsveç Gündemi