Operasyona katılan yakın arkadaşı Henrik Ehrenfeldt,  Deniz'den haber alınamamasına "Tabii ki çok üzülüyorum ve endişeliyim" dedi.

Dün saat 17:00'ye kadar yapılan aramalar maalesef yine sonuçsuz kaldı.

İsveç ordusunda önemli görevlerde bulunan 31 yaşındaki Türkiye asıllı Deniz Arda, arkadaşına 12 Kasım'da daha uzun bir koşuya çıkacağını yazdı. O zamandan beri kimse ondan bir haber alamadı.

Deniz Arda, İsveç ordusunda ve Silahlı Kuvvetlerde üst düzey bir pozisyona sahip önemli bir subay.

Geçen hafta sonu İsveç'in kuzeyinde bir askeri tatbikatta olacaktı. Ancak kötü hava koşulları nedeniyle ertelendi. Bu nedenle meslektaşları ve akrabaları neredeyse bir haftadır Deniz'den kimsenin haber alamadığını ve kaybolduğunu Çarşamba günü fark edildi.

Çok büyük arama çalışması sürüyor

Kendisinden haber alınamadığı ve ulaşılmadığı anlaşılması üzerine kapsamlı aramalar başlatıldı. Arama çalışmalarına başvuranların çoğu operasyona katılmayı tamamen gönüllü olarak seçen askerlerden oluşuyor ve Cuma günü 300 ila 400 kişi, Stockholm dışındaki Nacka'daki Hellasgården ormanlarında ve Sörmlandsleden boyunca Deniz'i aradı.

Ancak çok büyük çabaya rağmen, ondan hiçbir iz bulunamadı ve arama devam ediyor.

Cumartesi günü de her hangi bir ize rastlanmadı.

Akşam saat 17.00'de hava karanlığından dolayı operasyon sona erdi. Arkadaşı Henrik Ehrenfeldt'e göre karanlıkta arama yöntemini kullanmak mümkün değil.

Arama çalışmaları bugün de devam ediyor.

Arkadaş: Çok üzgün ve endişeli

Henrik Ehrenfeldt'de bir asker ve Deniz'in en yakın arkadaşı olarak onu iyi tanıyan biri.

Ehrenfeldt, "Ben profesyonel bir askerim ve on yıldır buradayım. Şu anda nasıl hissettiğimi düşünemiyorum. Ancak durumu nesneleştirdim ve mümkün olduğunca olayı çözmeye odaklanıyorum" diyerek "Tabii ki çok üzgün ve endişeliyim" ifadeleri kullandı.

Deniz'i çok sevecen ve iyi bir arkadaş olarak tanımlayan ve başına gelenlerin makul bir açıklaması olduğuna inanıyor.

"Deniz çok sevecen ve pragmatik bir adam. Dünyaya ve hayata dair çok somut bir görüşü var" diyen arkadaşı Henrik Ehrenfeldt, aynı zamanda çok dikkatli olduğunu ve özel hayatında bile askeri disipline sahip olduğunu söyledi.

Polis, 18 Kasım'da bir rapor aldı.

Stockholm bölgesi polislerden Anna Westberg olaraya dair rapor aldıktan sonra genel bir değerlendirme yapmak ve hangi önlemlerin alınacağına karar vermek için kendimizi organize ettik dedi.

Şimdiye kadar, polis herhangi bir kaynak talep etmedi, ancak arama çalışmalarında insanların büyük çabaları var, diğerlerinin yanı sıra, tamamen gönüllülük esasına dayanıyor.

Arama çalışmalarına ülkenin her yerinden askerler katıldı.

Cuma günü yapılan değerlendirmede, Henrik Ehrenfeldt, arama operasyonuna gönüllü olan 400 kadar asker ve vatandaşların da olabileceğini taminde etti. Ancak dünkü aramalara çok daha fazla insan katıldı.

"Deniz, Silahlı Kuvvetler bünyesinde son derece geniş ve köklü bir iletişim ağına sahiptir" diyen Henrik Ehrenfeldt, aynı zamanda çok iyi bir arkadaş olduğunu, bu nedenle de ülkenin her köşesinden pek çok insanın aramaya dahil olduğunu söyledi.

Muazzam duyarlılık tepkisinden etkilendi.

"Bu çabadan ve aldığımız destekten son derece minnettar, alçakgönüllü ve gururluyuz" diyen Henrik Ehrenfeldt, böyle bir desteği görmek harika ve bu, aramalarda bir sonuca varabileceğimize dair daha büyük bir inanç yaratıyor" ifadeleri kullandı.

Deniz Arda çok iyi donanımlı bir ordu mensubu ve temelde İsveç'te mevcut olan tüm temel askeri eğitimlere katılmıştır. Ayrıca, arama operasyonuna katılan eski paraşütçü Axel Falk, Deniz için o "fiziksel bir fenomen" olarak tanımlanmaktadır dedi.

"Böyle bir durumla başa çıkabilecek biri var mı, dediğinde bu Deniz'dir. Hepimiz arazide zor şartlarla başa çıkmak için eğitildik. Başına sıra dışı bir şey gelmiş olmalı yorumu yaptı.

Her yere bakın çağrısı

Dün sabah başlayan kapsamlı aramalarda herhangi bir yardıma ihtiyaç duymadıklarını açıklayan Axel Falk, ancak hâlâ insanları ellerinden geleni yapmaya çağırıyor.

Stockholm bölgesinde, özellikle de yaşadığı Södermalm'de herkesin, her şey olabilir duygusuyla hareket etmesi gerektiğini belirtten Falk, "Bir keskin nişancı tarafından vurulmuş olabilir. Teoriler çoktur. Ama dışarı çıktığınızda: her yere bakın, size ısrar ve sizden rica ediyorum" ifadeleri kullandı.

Arama çalışmaları bu sabah tekrar başladı.

Editör: İsveç Gündemi