Elektrik borsası Nordpool'dan alınan ön rakamlara göre elektrik yarın daha da pahalı olacak.

Fiyat ülke genelinde yükseliyor ve tüm elektrik alanlarında kilovat saat (kWh) başına 4,2 krona kadar çıkıyor.

Bu, kuzey kesimler, elektrik alanları 1 ve 2 için rekor bir fiyat anlamına geliyor ve dün kWh saat başına 3,7 kronla zirveyi gören fiyatlar yarından itibaren 4,2 kron seviyesini görerek tarihsel olarak en yüksek fiyata ulaşacak.

İsveç'in güneyinde, elektrik bölgeleri 3 ve 4'te kilovat saat başına spot fiyat en son Eylül ayının başında 4 SEK'in üzerindeydi.

Devletin pandemi sürecindeki elektrik desteğini sonlandırması ile birlikte faturaları ödemekte zorlanan ve fiyatların daha da artması üzerine vatandaş endişe içinde.

Bir Skellefteå sakini, en korkutucu şeyin hükümetin gerçeği olduğu gibi görmemesi olduğunu söyledi.

Tibber'de elektrik fiyatı uzmanı Måns Skytt, fiyatların kuzey ve güney arasında eşitlenmesinin birkaç şeye bağlı olduğunu söylüyor.

"Birincisi, kuzeyde her yıl nehirlerin üzeri buz kaplıyor, böylece soğuk geldiğinde orada koruyucu bir buz tabakası oluşuyor, bu da kuzeyde üretimi sınırlıyor" dedi.

Üretim kaybederseniz, ülkenin güney bölgelerine de aynı miktarda elektrik ihraç edemezsiniz. Ayrıca rüzgar da üretim hacmini etkiliyor.

"İkincisi, İsveç'te çok fazla rüzgar enerjimiz var, ancak rüzgar türbinlerinde buz oluştuğunda, daha az verimli hale geliyorlar veya bozulmalarını önlemek için tamamen kapatılmaları gerekiyor." diyen Måns Skytt, kuzey İsveç'te havalar soğuduğunda, üretim kapasitesinde verimlilik sağlanamaz ifadeleri kullandı.

Bir ay önce hükümet, yalnızca 3. ve 4. elektrik bölgelerinde oturanları hedefleyen yeni bir elektrik fiyatı sübvansiyonu sundu. Şimdi 1. ve 2. elektrik bölgelerinde fiyatların artması, bu bölgelerde yaşayanların öfkesini de artırıyor.

Skellefteå'da yaşayan Mattias Lind, Ekim ayındaki değişken elektrik fiyatı geçen yıla göre kabaca yüzde 47 daha yüksek, elektrik sertifikası ücreti, KDV ve ek vergiler hariç kWh başına toplam 53,89 öre oldu dedi.

İsveç nükleer santraller aracılığı ile Avrupa'nın en fazla elektrik ülkeleri arasında 4. sırada olmasına rağmen İsveç'te elektrik maliyetlerinin bu kadar yüksek olması vatandaşlar tarafından anlamsız bulunuyor.

Ağustos ayında elektrikte ihracat rekoru kıran İsveç, bir ayda 8 milyar krondan fazla elektrik sattı. Ancak o dönemde de iç piyasada ki elektrik fiyatları yine çok yüksekti.

Vatandaşların elektrik faturaları ile mücadelesi her geçen gün zorlaşırken, hükümetin gerekli tedbirler almaması karşısında da kızgınlıkları artıyor.

Son dönemlerde İsveç'te emeklilerin yüksek elektrik maliyetleri nedeniyle kışı başka ülkelerde geçirmek için yoğun bir şekilde ülkeden ayrıldıkları da basında yer alıyor.

Editör: İsveç Gündemi